Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ
Με το «βλέμμα» στο κέρδος

Κοσμοπολίτικο και εμπορικό «πανηγύρι» θέλει η διοίκηση του Συνδέσμου την έκθεση βιβλίου

Η αφίσα που φιλοτέχνησε η Οπυ Ζούνη
Η αφίσα που φιλοτέχνησε η Οπυ Ζούνη
Εμπορικό «πανηγύρι», ενταγμένο πλήρως στις «επιταγές» της ΕΕ για βιβλίο-βιομηχανικό «προϊόν», υποταγμένο στους νόμους της «αγοράς», θέλει να μετατρέψει τη φθινοπωρινή έκθεση βιβλίου η διοίκηση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου-ΣΕΒ (φορέας διοργάνωσης της έκθεσης).

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για την 34η Εκθεση Βιβλίου (16/9 - 2/10), στον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γ. Ψύχαλος, έδωσε το «στίγμα» των κατευθύνσεων του ΔΣ του φορέα, που ουσιαστικά στηρίζει τις αντιδραστικές επιλογές της ΕΕ και της κυβέρνησης στο χώρο του βιβλίου (ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλος, ήταν παρών στη συνέντευξη), ενάντια στα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των εκδοτών και στις πραγματικές ανάγκες του λαού για ποιοτικό βιβλίο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, ερωτώμενος γιατί «ξεχάστηκε» το Πεδίον του Αρεως ως ο παραδοσιακός χώρος της έκθεσης, αρχικά απάντησε ότι η «υπερνομαρχία» δεν το παραχωρεί και έπειτα πρόσθεσε το πρωτοφανές για την ιστορία του Συνδέσμου: Οτι λόγω της ...«μετακίνησης πληθυσμού», στο Πεδίον του Αρεως υπάρχουν πολλοί «οικονομικοί μετανάστες», που «δυσκολεύουν» την «προσέγγιση» των «αναγνωστών», με επίπτωση στην «εμπορικότητα» των εκδοτών! Αντιθέτως, κατά τον Γ. Ψύχαλο, η Δ. Αρεοπαγίτου είναι «από τα γοητευτικότερα σημεία των Αθηνών, με ιδιαίτερη πολιτισμική σημασία»... δηλαδή, και όπως προκύπτει από τη «λογική» του προέδρου, και με «εμπορικότητα»!

Απόδειξη του ότι ο ΣΕΒ «θέλει» να «γίνει» ...«ΣΕΒ», και για να προσδώσουν στην έκθεση κοσμοπολίτικα αστικά στοιχεία, είναι ότι συνεργάστηκαν με το υπουργείο Τουρισμού, που διένειμε προσκλήσεις σε ονόματα-«κράχτες» από το εξωτερικό, για να μαζέψει «πελατεία» η έκθεση. Στη σχετική λίστα του υπουργείου Τουρισμού, μεταξύ άλλων, είναι τα ονόματα του ...Σουμάχερ (οδηγός αγώνων ταχύτητας) και της Μαντόνα. Οι μόνοι που ακόμη δεν απάντησαν αρνητικά είναι η Τζόαν Ρόουλινγκ, η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ» και η εκδοτική βιομηχανία του και ο συγγραφέας Πάολο Κοέλο.

Μία μόνο φράση «διασώζεται» από τους συμμετέχοντες στο «πάνελ» της συνέντευξης. Ειπώθηκε από τη ζωγράφο Οπυ Ζούνη, που φιλοτέχνησε την αφίσα της έκθεσης: «Οι βιβλιοθήκες των σχολείων πρέπει να είναι γεμάτες»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ