Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΛΑΦΚΑ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες

Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Μακριά από την ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν οι συνταξιούχοι διάφορων κατηγοριών, αλλά και οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, κινείται το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την αύξηση των συντάξεων και τη σταδιακή και κουτσουρεμένη επιστροφή του ΛΑΦΚΑ. Αυτό φάνηκε από τις τοποθετήσεις των φορέων στη χτεσινή ακρόασή τους στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο Δ. Μαυροδόγλου, εκπρόσωπος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, χαρακτήρισε «χαράτσι» το ΛΑΦΚΑ και υπενθύμισε ότι επιβλήθηκε το 1992 από τη ΝΔ και, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί ότι θα το καταργήσει, εν τούτοις τρεις φορές προχώρησε στην ανανέωσή του.

«Απαιτούμε, τόνισε, την επιστροφή όλων των κλεμμένων» και αφού είπε ότι οι συνταξιούχοι δικαιώθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ζήτησε από τη Βουλή να ικανοποιήσει τους συνταξιούχους και να επιστραφούν όλα τα ποσά που παρακρατήθηκαν παράνομα και αντισυνταγματικά. Το ποσό, σημείωσε, που παρακρατήθηκε είναι γύρω στο ένα δισ. ευρώ και επιστρέφονται μόλις τα 475 εκατομμύρια.

Ο Δ. Μαυροδόγλου ζήτησε να προβλεφτεί σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2006 και να δοθούν όλα τα αναδρομικά σε μια δόση και όχι σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις, αφού, όπως τόνισε, μέχρι το 2008 ορισμένοι από τους συνταξιούχους δε θα ζουν για να πάρουν τα αναδρομικά. Τα ποσά, είπε που θα επιστραφούν να μη θεωρηθούν ως έσοδο και να μη φορολογηθούν, γιατί τελικά θα τα πάρει πίσω η Εφορία.

Υστερα από πολλές παλινωδίες, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζας υποχρεώθηκε τελικά να δεσμευτεί ότι τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ δε θα φορολογηθούν.

Τις αντιρρήσεις τους στο προωθούμενο νομοσχέδιο κατέθεσαν και οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων του Δημοσίου, των αστυνομικών, των πυροσβεστών και της ΑΔΕΔΥ που πήραν μέρος στη χτεσινή ακρόαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ