Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ποιος θα δώσει τη μάχη;

«Εδειξαν οι γερμανικές κάλπες, ότι δεν μπορούν να περάσουν μεταρρυθμίσεις κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και μέτρα αναλγησίας, που θεωρεί πανάκεια και ο νεοδημοκρατικός νεοφιλελευθερισμός. Σ' αυτό το πεδίο θα δοθεί σκληρή μάχη. Οχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Ελλάδα» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Συνολική κρίση

«Ενα πράγμα είναι βέβαιο: Οι πρόωρες εκλογές στη Γερμανία επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο τα μηνύματα του γαλλικού δημοψηφίσματος για τη Συνταγματική Συνθήκη, η κρίση είναι συνολική και αφορά το σύνολο της Γηραιάς Ηπείρου» (ο Γ. Καπόπουλος στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Σχεδιασμοί...

«Αλλά είτε χάσει είτε κερδίσει τις εκλογές το ΠαΣοΚ, το κόμμα που γεννήθηκε το '74 και άλλαξε (στο καλό και στο κακό) τη σύγχρονη Ελλάδα, έχει πάψει να υπάρχει δημιουργώντας μια μαύρη τρύπα στην πολιτική ζωή του τόπου. Ενα κενό που αφήνει άστεγους όλους όσοι -στελέχη, μέλη και οπαδοί - πιστεύουν και λειτουργούν ακόμη με τις αξίες της Αριστεράς και του Σοσιαλισμού. Ενα κενό που δημιουργεί την ανάγκη για έναν νέο πολιτικό σχηματισμό στην Αριστερά (...) Το θεωρείτε αδύνατον; Το πείραμα Λαφοντέν - Γκίζι στη Γερμανία λέει το αντίθετο. Ενα αντίστοιχο στην Ελλάδα θα έδινε ενδιαφέρον στην ανιαρή πολιτική ζωή μας και θα έβγαζε από τον μακρύ λήθαργο όλη την Αριστερά» (ο Β. Μουλόπουλος στο «ΒΗΜΑ»).

Συγκέντρωση σε χέρια λίγων

«Χρειάζονται ακόμη κίνητρα και ενημέρωση για εναλλακτικές απασχολήσεις, ώστε να μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός. Η γεωργική δραστηριότητα δεν μπορεί πια να ασκείται ως πάρεργο. Θα πρέπει να είναι σοβαρή και κύρια ασχολία, με εκτάσεις που δικαιολογούν επένδυση εργασίας και κεφαλαίου, με επιχειρηματικές δομές και αντιλήψεις. Ο στόχος είναι δύσκολος, αλλά όχι ανέφικτος. Αρκεί να υπάρξει σοβαρή κρατική προσπάθεια και ανταπόκριση του αγροτικού πληθυσμού» (από το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ