Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΕΪΤΑΝ ΦΟΞ
Περπατώντας στο νερό

Η ταινία δικαιώνει απόλυτα τη λαϊκή ρήση: Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε! Σε μια περίοδο, που η Μέση Ανατολή βράζει, κάποιοι Ισραηλινοί καλλιτέχνες, «περί άλλα τυρβάζουν». «Γυρίζουν» ένα, ακόμα, «κυνηγητό» ναζιστών. Λες και ο ναζισμός, και το αληθινό ολοκαύτωμα των Εβραίων, αποτελεί συγχωροχάρτι, για τη σημερινή συμπεριφορά των απογόνων των θυμάτων του ναζισμού.

Ενας πράκτορας της Μοσάντ, προσποιούμενος τον ξεναγό, γνωρίζει τον εγγονό ενός Γερμανοεβραίου εγκληματία πολέμου. Η φιλία αυτή οδηγεί τον πράκτορα στο σπίτι του γέρου εγκληματία στο Βερολίνο. Ομως, ο πράκτορας, που στο μεταξύ η γυναίκα του αυτοκτόνησε και ο ίδιος έχει ερωτευτεί την αδερφή του εγγονού, η οποία ζει στο Ισραήλ, έχει μεταλλαχτεί σε ...χορτοφάγο! Αρνείται να συνεχίσει να σκοτώνει. Να «ρίξει», δηλαδή, μια συριγγιά (η ειδικότης του) και να στείλει στο διάολο το γέρο ναζιστή!

Ούτε στον κινηματογράφο, βέβαια, δε γίνονται αυτά, θα μου πείτε. Και θα έχετε απόλυτο δίκιο. Αν είναι τόσο εύκολο να αλλάξει ένας πράκτορας της Μοσάντ, τότε εγώ πρέπει να αρχίσω να μαθαίνω κινέζικα! Στην ταινία, άλλωστε, δεν έγιναν τίποτα συγκλονιστικά γεγονότα, που να δικαιολογούν αυτή τη μεταλλαγή. Η αυτοκτονία της γυναίκας του, δε φάνηκε να τον συγκλόνισε. Το ίδιο και ο έρωτας, με την αδερφή του εγγονού. Ούτε, ακόμα, και η ομοφυλοφιλική σχέση του νεαρού Γερμανοεβραίου εγγονού με έναν νεαρό Παλαιστίνιο, που ξαφνιάζει τον πράκτορα και ρωτάει (με χαζό τρόπο) να μάθει τι «νιώθει» ένας ομοφυλόφιλος!

Παρ' όλα αυτά, επειδή πρέπει να περάσουμε το «μήνυμα», ανατρέπουμε και το νόμο της βαρύτητας, αν χρειαστεί! Και προτείνουμε το «ειρήνη υμίν», για να είμαστε σύμφωνοι και με τη Βίβλο!

Θεματολογικά, λοιπόν, το έργο ξεπερνάει τα όρια της ανοχής. Στην κατασκευή, όμως, χωρίς να παίρνει άριστα παρακολουθείται με αρκετό ενδιαφέρον! Κυρίως, γιατί η αφήγηση είναι επαγγελματική. Η μηχανή δεν προκαλεί. Στέκεται διακριτικά απέναντι από τα γεγονότα και τα καταγράφει. Εάν ο θεατής είναι Αρειανός ή δεν έχει ιδέα για ό,τι συντελείται στον κόσμο, τότε θα βρει την ταινία ενδιαφέρουσα.

Παίζουν: Λίορ Ασκενάζι, Κνουτ Μπέργκερ, Καρολίνα Πίτερς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ