Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Αισχροκερδούν με τιμές και ποιότητα

Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εξαπατούσαν τους καταναλωτές με μεγαλύτερες τιμές στο ταμείο απ' ό,τι στο ράφι ή πωλούσαν τρόφιμα με ληγμένη ημερομηνία

Σα να μην φτάνει η ακρίβεια και οι καθημερινές ανατιμήσεις που επιβάλλονται από τα σούπερ μάρκετ στα είδη ευρείας κατανάλωσης, οδηγώντας όλο και περισσότερα νοικοκυριά στα όρια της ανέχειας, οι επιχειρηματίες μετέρχονται μια σειρά τερτίπια για να κερδοσκοπούν συστηματικά σε βάρος των εργαζομένων. Μια από τις προσφιλείς μεθόδους κερδοσκοπίας, στην οποία επιδίδονται τα μεγάλα «αφεντικά» των σούπερ μάρκετ - που διατείνονται πως ο «ελεύθερος ανταγωνισμός» είναι προς όφελος των καταναλωτών - είναι το να φουσκώνουν αυθαίρετα τις τιμές, χρεώνοντας στις ταμειακές μηχανές μεγαλύτερες τιμές από αυτές που αναγράφονται στο ράφι.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χτες από τη Νομαρχία Αθήνας, από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι διευθύνσεις εμπορίου της νομαρχίας της στο διάστημα από το Μάη μέχρι το Σεπτέμβρη διαπιστώθηκε ότι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εξαπατούν συστηματικά τους καταναλωτές αναγράφοντας σε δεκάδες προϊόντα άλλη τιμή στο ράφι από αυτή που «χτυπάει» η ταμειακή μηχανή. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι συγκεκριμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ παραπέμπονται στον Εισαγγελέα και την αρμόδια αγορανομική επιτροπή.

Οι εταιρίες που παραπέμπονται είναι οι εξής: ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΑΕ, ΑΛΙΜΕΝΤΑ ΤΟΠ ΑΕΒΕ, ΒΑΖΖΑR ΑΕ, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, ΞΥΝΟΣ ΑΕ. Σε υποκαταστήματα των παραπάνω αλυσίδων σούπερ μάρκετ εντοπίστηκαν δεκάδες περιπτώσεις κατά τις οποίες η τιμή που «χτύπαγε» η ταμειακή μηχανή - και άρα τελικώς πλήρωνε ο καταναλωτής - ήταν μέχρι και 25% υψηλότερη από εκείνη που αναγραφόταν στο ράφι. Επιπλέον, σε κατάστημα του «Ατλάντικ» υπήρχαν στο ράφι κρουασάν των οποίων είχε παρέλθει η ημερομηνία λήξης και σε κατάστημα της αλυσίδας «ΞΥΝΟΣ» βρέθηκαν να πωλούνται κρέμα γάλακτος και μπισκότα που επίσης είχαν λήξει.

Τέλος, πρόστιμο ύψους 1.750 ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρία ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕ γιατί σε πέντε υποκαταστήματα που πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι εντοπίστηκαν προϊόντα που δεν έφεραν ενδεικτικές τιμές ή άλλα στα οποία δεν αναγραφόταν η προέλευσή τους.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η ηγεσία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) εκφράζει τη δυσφορία της για τη δημοσιοποίηση προστίμων που επιβλήθηκαν από τη Νομαρχία ή άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς, υποστηρίζοντας πως οι διαφορές τιμών ανάμεσα στο ράφι και την ταμειακή μηχανή δεν οφείλονται σε κερδοσκοπία, αλλά σε «αστοχία του ανθρώπινου παράγοντα»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ