Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Πάγωμα περιουσίας «υπόπτων»

Νομιμοποίηση εκ των υστέρων σε αυθαίρετες τρομοκρατικές αποφάσεις της ΕΕ πρόσφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γνωμοδοτώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δικαίωμα να «παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία όσων ατόμων περιλαμβάνονται σε λίστα υπόπτων για τρομοκρατία.

Η σχετική απόφαση ελήφθη έπειτα από προσφυγή κατοίκων της Σουηδίας, οι λογαριασμοί των οποίων είχαν «παγώσει» το 2001. Το Δικαστήριο όρισε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μπορούν να το κάνουν βάσει των συνθηκών που ισχύουν στην ΕΕ.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών που είχαν προσφύγει.

Οι ενάγοντες είχαν ισχυριστεί ότι παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, διότι ο ΟΗΕ δεν τους είχε επιτρέψει να υπερασπίσουν εαυτούς προτού μπουν τα ονόματά τους στη σχετική λίστα των υπόπτων για τρομοκρατία και διότι δεν είχαν δικαίωμα άσκησης έφεσης.

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν μέχρι στιγμής «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία περίπου 450 ατόμων και οργανώσεων, που βρίσκονται στη σχετική λίστα της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ.

Ολοι όσοι βρίσκονται στον κατάλογο φέρονται να συνδέονται με την οργάνωση «Αλ Κάιντα», τον Οσάμα μπιν Λάντεν ή το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχουν προσφύγει μεταξύ άλλων για ανάλογες υποθέσεις οι μουτζαχεντίν του Ιράν, το ΡΚΚ και ένας καθηγητής πανεπιστημίου από την Ολλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ