Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ»
Νέα πρόταση Νίμιτς ενόψει

Στην αναγνώριση των ΗΠΑ ποντάρει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Νέα πρόταση για την εκκρεμότητα της ονομασίας, προτίθεται να καταθέσει ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι προσβλέπει στη βοήθεια των ΗΠΑ.

«Η κοινή γνώμη της χώρας μας, σύντομα θα γνωρίσει λεπτομέρειες για την ιδέα του κ. Νίμιτς να προβεί σε νέα πρόταση, διαφορετική από αυτή που κατέθεσε το Μάρτη και η οποία απορρίφθηκε από τη μεριά μας», δήλωσε ο κ. Μπούτσκοφσκι σε συνέντευξή του στη σλαβομακεδονική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής».

«Η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς τον προηγούμενο Μάρτη, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στην κοινή γνώμη της χώρας μας και προκάλεσε μία διπλωματική αντεπίθεση από την πλευρά της Ελλάδας, η οποία υποστήριξε ότι αποδεχόμενη την πρόταση για "Republika Makedonija - Skopje", στην ουσία έκανε ένα μεγάλο και εποικοδομητικό βήμα, το οποίο, σύμφωνα με την άποψη της Ελλάδας, η Δημοκρατία της Μακεδονίας το αντιμετώπισε χωρίς την κατάλληλη ανάλυση και εκτίμηση, για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην πορεία ενσωμάτωσης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Το θετικό είναι ότι, στο μεταξύ, τα πνεύματα ησύχασαν», ανέφερε ο κ. Μπούτσκοφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, στη συνέντευξή του αυτή, σημείωσε ότι «εμείς έχουμε προτείνει ως συμβιβαστική λύση, την εξεύρεση λύσης στη βάση της διπλής ονομασίας. Είναι σαφές ότι την παρούσα στιγμή, η θέση αυτή, απορρίπτεται από την Ελλάδα. Εμείς από την πλευρά μας επιμένουμε στα επιχειρήματά μας, διότι υποστηρίζουμε ότι στην ουσία, ο μεγαλύτερος συμβιβασμός μέχρι στιγμής έχει γίνει από εμάς, με την αναθεώρηση του συντάγματός μας και την αλλαγή της σημαίας μας», σημείωσε ο κ. Μπούτσκοφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση που θα έχει στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 27 Οκτωβρίου, αναμένει να εξεταστεί και η εκκρεμότητα της ονομασίας.

«Το βασικό επιχείρημα της χώρας μας είναι ότι οι ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας το συνταγματικό μας όνομα, έγιναν η τρίτη χώρα - μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που μας αναγνωρίζουν με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η Ουάσιγκτον ασκεί επιρροή στην Αθήνα, και έτσι πρέπει να αναμένουμε ότι η στάση των ΗΠΑ για την εντατικοποίηση των συνομιλιών στη Ν.Υόρκη, σχετικά με την εξεύρεση εποικοδομητικής λύσης, είναι πολύ σημαντική», κατέληξε ο κ. Μπούτσκοφσκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ