Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σενάρια για «μεγάλο συνασπισμό»...

...αλλά χωρίς Μέρκελ και Σρέντερ

Τρίτη μέρα μετά τις εκλογές, χτες Τετάρτη, και το πολιτικό τοπίο είναι ακόμη σκεπασμένο από πυκνή ομίχλη. Τα παντός είδους μέσα ενημέρωσης περιπλανώνται από τη μία κομματική παράταξη στην άλλη, χωρίς να μπορούν να δουν ακόμα φως στο τούνελ, που ονομάζεται σχηματισμός της νέας κυβέρνησης.

Πολιτικοί από τα τέσσερα αστικά κόμματα έδιναν, ανάλογα με τα συμφέροντα που εκπροσωπούν, διαφορετικές απαντήσεις στη δυνατότητα συγκρότησης μιας από τις τέσσερις μορφές κυβέρνησης: Σοσιαλδημοκράτες - (SPD) με Χριστιανοδημοκράτες - (CDU), κυβέρνηση τριών κομμάτων [SPD, με Ελεύθερους Δημοκράτες-(FDP) και Πράσινους], κυβέρνηση μειοψηφίας (SPD με Πράσινους) και με την ανοχή του FDP ή του Αριστερού Κόμματος ή τέλος αντίστροφα κυβέρνηση μειοψηφίας CDU με FDP και ανοχή Πρασίνων.

Υπέρ μιας εξ αυτών των μορφών διακυβέρνησης εκφράστηκαν την Τετάρτη οι επιτελείς των προαναφερόμενων αστικών κομμάτων και είναι ενδεικτικό ότι και ο πρόεδρος του SPD, Φραντς Μιντεφέρινγκ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους Πράσινους έκανε έκκληση στο FDP να προσέλθουν σε συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες. Ομως, η ηγεσία του FDP αποκλείει πάντοτε και απλή συνομιλία με το SPD. Ωστόσο - τουλάχιστον θεωρητικά - ηγετικοί παράγοντες του SPD και της CDU τονίζουν ότι είναι εύκολος ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης με ένα από τα δύο μικρότερα κόμματα (FDP και Πράσινους), αφού οι διαφορές τους δεν είναι μεγάλες και απαριθμούν αρκετά σημεία της πολιτικής που είναι ταυτόσημα ή παρόμοια.

Αυτό που φαίνεται σχετικά νέο και ενδιαφέρον είναι ότι και φανερά (μέσω κυρίως των δηλώσεών τους στον Τύπο), αλλά και στα παρασκήνια γίνεται λόγος πια για κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών -Σοσιαλδημοκρατών, αλλά υπό τον όρο να μη γίνει καγκελάριος ούτε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ούτε η Αγγελα Μέρκελ. Για την περίπτωση αυτή, αναφέρονται σαν «διάδοχοί τους» στα δύο κόμματα ο πρόεδρος του SPD Μιντεφέρινγκ και για τους Χριστιανοδημοκράτες είτε ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, Χρίστιαν Βουλφ είτε ο πρωθυπουργός της Εσσης Ρόλαντ Κοχ.

Τη λύση αυτή προετοιμάζει ή προβλέπει και η εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» σε κύριο άρθρο της με τον τίτλο «Θυσία της Ντάμας συν δολοφονία του Βασιλιά», δανειζόμενη την παραβολή από το σκάκι. Ομως και η «Ντάμα» και η «Βασιλιάς» αρνούνται έως αυτή τη στιγμή να «θυσιαστούν» και επιμένουν να πάρουν στα χέρια τους το πηδάλιο της καγκελαρίας.

Πάντως, έχει κάτι οσμιστεί ο ως τώρα Πράσινος υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ που παραιτήθηκε από τα κομματικά αξιώματα και προετοιμάζεται να περάσει στην αντιπολίτευση.

Στο μεταξύ, επανέρχονται στο προσκήνιο οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, με νέες δηλώσεις στον Τύπο: «Κορυφαίοι σύνδεσμοι της οικονομίας απαίτησαν επειγόντως από τα κόμματα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ικανή για δράση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ