Τρίτη 6 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 55
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ελλάδα ... της Αιγύπτου

Βασιλική κεφαλή της 26ης Δυναστείας (654 - 525 π.Χ.). Ενα από τα πολλά ενάλια ευρήματα της γαλλοαιγυπτιακής αρχαιολογικής έρευνας, το οποίο βρέθηκε έξι χιλιόμετρα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας
Βασιλική κεφαλή της 26ης Δυναστείας (654 - 525 π.Χ.). Ενα από τα πολλά ενάλια ευρήματα της γαλλοαιγυπτιακής αρχαιολογικής έρευνας, το οποίο βρέθηκε έξι χιλιόμετρα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας
Τέσσερις αρχαιοελληνικές πόλεις ανακαλύφθηκαν στα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας από Γάλλους και Αιγύπτιους αρχαιολόγους, καταγράφοντας το γεγονός ως τη σημαντικότερη, ίσως, ανακάλυψη των τελευταίων ετών.

Πρόκειται για την Μινωτίς και το Ηράκλειον, που βρίσκονται εδώ και πάνω από χίλια χρόνια στο βυθό της Μεσογείου σε βάθος 15 - 30 μέτρων στα ανοιχτά του Αμπού Κιρ και έξι χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα ερείπια των πόλεων είναι σε άριστη κατάσταση, ενώ ο επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενάλιας Αρχαιολογίας, Γάλλος Φρανκ Γκοντιό δήλωσε ότι σαν πιθανή εκδοχή της βύθισης είναι κάποιος ισχυρός σεισμός. Η εκδοχή αυτή ενισχύεται και από το ότι πολλοί από τους κίονες βρέθηκαν να κείτονται προς την ίδια κατεύθυνση.

Η ίδρυση των δύο πόλεων υπολογίζεται ανάμεσα στον 7ο και 6ο π.Χ. αιώνα και είναι γνωστές από αρχαίες πηγές για τον πλούτο τους, το μεγάλο αριθμό των ναών τους και το πολιτισμικό τους επίπεδο. Ανάμεσα στο πλήθος των σημαντικών ευρημάτων (σπίτια, ναοί, λιμενικοί βραχίονες, αγάλματα), ανασύρθηκαν ένα άγαλμα της Ισιδας από μαύρο γρανίτη ύψους 90 εκατοστών, μία κεφαλή Φαραώ από βασάλτη και μια προτομή του θεού Σέραπι.

Οι άλλες δύο πόλεις που ανακαλύφθηκαν είναι η Κάνωπις και η Θώνις, που δεν έχουν εξερευνηθεί ακόμη. Το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου αποφάσισε να ...αφεθούν οι πόλεις στην ησυχία τους, εκτός από επιλεγμένα ευρήματα, που θα εκτεθούν σε μουσεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ