Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Θέριεψε ο κυκλώνας «Ρίτα»

Οπου φύγει φύγει οι κάτοικοι του Χιούστον

Associated Press

Οπου φύγει φύγει οι κάτοικοι του Χιούστον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-

Πανικός στο αεροδρόμιο του Χιούστον από ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν. Ακόμη μεγαλύτερος πανικός στους δρόμους και τις εθνικές οδούς της πολιτείας του Τέξας, όπου οι κάτοικοι, ειδικά των παράκτιων περιοχών και πόλεων, σπεύδουν να φύγουν, για να μην έχουν την τύχη των κατοίκων της Νέας Ορλεάνης. Τραγικότερη εικόνα όλων, οι εκτοπισμένοι στο Τέξας κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης, που αναζητούν ξανά σωτηρία, αφού και τώρα το δόγμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι: «Φύγετε όπως μπορείτε».

Στο Χιούστον, η NASA έκλεισε το Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον, πολλά αθλητικά γεγονότα αναβλήθηκαν και τα σχολεία έκλεισαν έως την επόμενη βδομάδα τουλάχιστον. Σύμφωνα με την εφημερίδα Dallas News, την περιοχή του Χιούστον εκτιμάται ότι θα εγκαταλείψουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Ο κυκλώνας «Ρίτα» προβλέπεται ότι θα «χτυπήσει» στη νοτιοδυτική ακτή του Τέξας, το Γκάλβεστον, όπου το 1900 τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στο φονικότερο κυκλώνα της αμερικανικής ιστορίας.

Οι ΗΠΑ «σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης ετοιμάζονται για τα χειρότερα» με την άφιξη του κυκλώνα «Ρίτα», δήλωσε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, στη διάρκεια επίσκεψής του στο υπουργείο Αμυνας. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα πολλές μέρες πριν από την άφιξη του «Ρίτα», που αναμένεται να πλήξει το Τέξας το Σαββατοκύριακο. Οχι τυχαία. Στο Τέξας, είναι το 40% των διυλιστηρίων πετρελαίου των ΗΠΑ, η έδρα πολυεθνικών κολοσσών, αλλά και μεγάλη μερίδα του αμερικανικού κεφαλαίου. Οχι οι «περιθωριακοί» Αφροαμερικανοί της Νέας Ορλεάνης...

Οσο για τον κυκλώνα «Ρίτα», ενισχύθηκε περαιτέρω και κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία 5 της κλίμακας Σαφίρ - Σίμπσον, καθώς συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 265 χιλιομέτρων την ώρα, κινούμενος στον Κόλπο του Μεξικού.

Η κατηγορία 5 είναι η υψηλότερη της κλίμακας, με την οποία οι επιστήμονες μετρούν την ένταση των κυκλώνων και μέχρι τώρα μόνον τρεις φορές έχουν πληγεί οι ΗΠΑ από κυκλώνα τέτοιας σφοδρότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυκλώνας «Κατρίνα» ανέπτυξε ταχύτητα έως 281 χιλιόμετρα την ώρα (κατηγορία 5), ενώ όταν έφθασε στη Νέα Ορλεάνη έτρεχε με 233 χιλιόμετρα την ώρα (κατηγορία 4).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ