Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Μην κρίνετε ίνα μην (λογο)κριθήτε»...

«Στην αρχή δεν καταλάβαμε πού το πήγαιναν οι σύγχρονοι αυτοί ρεβιζιονιστές, όταν όμως (...) είδαμε στο βιβλίο της ιστορίας της Γ΄ Λυκείου να γράφεται πως σύμφωνα δήθεν με τα πορίσματα της νεωτέρας ιστορικής ερεύνης το περίφημο "Κρυφό Σχολειό" δεν υπήρξε στην πραγματικότητα, αλλά είναι μύθος, τότε αντιληφθήκαμε τις αληθινές προθέσεις και επιδιώξεις των».

*

Πρόκειται για απόσπασμα του πονήματος «Ο ρόλος της Εκκλησίας το 1821», που εκδόθηκε από τη «Χρυσοπηγή» και γράφτηκε από τον τότε μητροπολίτη Δημητριάδος και σημερινό αρχιεπίσκοπο, Χριστόδουλο.

*

Ηταν τότε που η Ιερά Σύνοδος δεν άντεχε καν να ακούει την ιστορική και επιστημονική έρευνα για το μύθο του «κρυφού σχολειού» (ούτε σήμερα αντέχει). Ηταν τότε, το 1978, που με δική της παρέμβαση απαλείφτηκε, τελικά, από τα βιβλία της Γ΄ Λυκείου, η φράση που τόσο ενοχλούσε τον κ. Χριστόδουλο.

*

«Σύμφωνα με τα τελευταία πορίσματα της ιστορικής επιστήμης το Κρυφό Σχολειό είναι ένας μύθος και δεν υπήρξε στην πραγματικότητα», γραφόταν στο βιβλίο.

*

Αλλά η φράση δεν τυπώθηκε ποτέ.

Οι «ιεροί» λογοκριτές υπερίσχυσαν της επιστήμης και της έρευνας.

Είναι οι ίδιοι που σήμερα θέλουν να φτιάξουν ...Πανεπιστήμια, με νομοσχέδια που συντάσσει το ΠΑΣΟΚ και φέρει προς επικύρωση η ΝΔ.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ