Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
Τοκογλυφία με το «έτσι θέλω»

Τέλος στην «περίοδο χάριτος» δίνουν οι τράπεζες, τσεπώνοντας παραπανίσιους τόκους

Σε συντεταγμένο βηματισμό αύξησης της τοκογλυφίας σε βάρος των δανειοληπτών προχωρούν οι εμπορικές τράπεζες. Σε αυτό το πλαίσιο οι τόκοι των πιστωτικών καρτών αρχίζουν να τρέχουν από την πρώτη κιόλας μέρα αγοράς των εμπορευμάτων και όχι από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα. Με αυτό το τρόπο βάζουν πρόσθετα χαράτσια για διάστημα που μπορεί να φτάσει τις 30 μέρες ή και ακόμα περισσότερο, στο οποίο οι τράπεζες εκδίδουν τους λογαριασμούς.

Πρόκειται για μεθόδους με τις οποίες αυξάνουν τα ήδη τοκογλυφικά επιτόκια των πιστωτικών καρτών - μέχρι και 16% - σε όφελος της κερδοφορίας τους. Η κυβέρνηση και οι λεγόμενες εποπτικές αρχές συνεχίζουν να «σφυρίζουν αδιάφορα» αρκούμενοι σε παροτρύνσεις για τη ...«διαφάνεια των συναλλαγών». Πίσω από αυτό καλύπτονται και οι οι τραπεζίτες οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έχουν έγκαιρα προειδοποιήσει την πελατεία τους.

Είναι φανερό το γεγονός ότι η λεγόμενη «άτοκη περίοδος χάριτος» στις πιστωτικές κάρτες είναι πλέον παρελθόν. Και για το λόγο αυτό τα λαϊκά νοικοκυριά θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά με τη χρήση των πιστωτικών καρτών αλλά και να ελέγχουν τους λογαριασμούς που παραλαμβάνουν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα νοικοκυριά χρωστούν σε πιστωτικές κάρτες πάνω από 8 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ