Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ»
Για το περιβάλλον και την ... ανταγωνιστικότητα

Υπογράφτηκε χτες η νέα υπουργική απόφαση για την κατανομή, διάθεση και καταβολή του «Λιγνιτικού τέλους» στις περιοχές, οι οποίες επιβαρύνονται περιβαλλοντικά από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ. Το ποσό που προκύπτει σε ετήσια βάση υπολογίζεται σε περίπου 17 εκατ. ευρώ και δικαιούχοι είναι 28 δήμοι και 7 κοινότητες στους νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας.

Σκοπός του τέλους είναι η ανάπτυξη βασικών περιβαλλοντικών έργων για την ανακούφιση των κατοίκων που επιβαρύνονται από την παραγωγική διαδικασία των μονάδων της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την απόφαση το 65% του ποσού κάθε νομού θα διατίθεται στους ενεργειακούς δήμους και κοινότητες και το 35% στους υπόλοιπους. Η κυβέρνηση δε χάνει, ωστόσο, την ευκαιρία να ασκήσει και την πολιτική της με αυτά τα λεφτά και είναι ενδεικτικό ότι προβλέπεται ακόμη και η ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την «ανάπτυξη επιχειρήσεων» και για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας!!!

Χτες, εξάλλου, σε ειδική εκδήλωση, ο υπουργός Ανάπτυξης κατέβαλε την πρώτη δόση (ύψους 1,5 εκατ. ευρώ) από τα 4,5 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για την ενίσχυση δήμων στους οποίους είναι εγκατεστημένες μονάδες των 4 διυλιστηρίων της χώρας. Το υπουργείο αναφέρει ότι η διανομή του ποσού θα γίνει σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσαν οι ίδιοι οι δικαιούχοι. Πρόκειται για τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας, Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, Εχεδώρου, Ελευθερίου Κορδελιού και Μεγάρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ