Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέος γύρος πιέσεων και εκβιασμών

Σε συνέντευξη ευρωβουλευτών, ενόψει της συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, συμμετείχε ο Θ. Παφίλης

«Νέος γύρος πιέσεων και εκβιασμών προς τον κυπριακό λαό για αποδοχή λύσεων σε βάρος του και σε βάρος των λαών της περιοχής πρόκειται να ανοίξει», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου Ελλήνων ευρωβουλευτών, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη με κεντρικό θέμα την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Θ. Παφίλης ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ είναι κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, για τους ίδιους λόγους που είναι αντίθετο και με την ένταξη της Ελλάδας και κάθε χώρας, αφού η ΕΕ αποτελεί ένωση καπιταλιστικών χωρών, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το οποίο ανταγωνίζεται το αμερικάνικο.

Εξέφρασε την ανησυχία και τις επιφυλάξεις του ΚΚΕ για τις τελευταίες εξελίξεις. Για το κείμενο της ονομαζόμενης αντιδήλωσης της ΕΕ στην απαράδεκτη δήλωση της τουρκικής κυβέρνησης, ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι «μπορεί να εμφανίζεται ή και να είναι σχετικά καλύτερο από το προηγούμενο, αλλά δεν περιέχει με σαφήνεια το απλό και αυτονόητο: Στη σαφέστατη δήλωση της τουρκικής κυβέρνησης με την οποία ξεκαθάρισε ότι αρνείται την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έπρεπε να υπάρξει μια απλή και σαφής δήλωση της ΕΕ που να περιέχει δύο στοιχεία: Πρώτον ότι δεν έχει καμιά ισχύ η τουρκική δήλωση και δεύτερον και κυριότερο, ότι δε θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ, αν η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίσει επίσημα την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυβέρνησή της».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι στο κείμενο της δήλωσης της ΕΕ, με έμμεσο τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την επαναφορά του απαράδεκτου «σχεδίου Ανάν». «Παίρνοντας υπόψη τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που ασκήθηκαν από την ΕΕ, πριν, αλλά και μετά το δημοψήφισμα για το "σχέδιο Ανάν", αλλά και τις δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων (π.χ. Γκιούλ) ότι χωρίς αποδοχή του Σχεδίου δεν υπάρχει αναγνώριση, θεωρούμε ότι θα ανοίξει ένας νέος γύρος πιέσεων και εκβιασμών προς τον κυπριακό λαό για αποδοχή λύσεων σε βάρος του και σε βάρος των λαών της περιοχής», υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης. Για να συμπληρώσει ότι η πορεία των εξελίξεων επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, θα αξιοποιηθεί όχι για την επίλυση του Κυπριακού προς όφελος των λαών, αλλά για άσκηση πιέσεων και εκβιασμών. «Οσοι υποστήριξαν το αντίθετο, διαψεύδονται από τα γεγονότα», είπε.

Κλείνοντας, ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι ποτέ ο εκδημοκρατισμός μιας χώρας δεν προήλθε από εξωτερική πίεση, αλλά μονάχα από λαϊκούς αγώνες για την κατάκτηση δικαιωμάτων. Πόσο μάλλον όταν η υποτιθέμενη πίεση προέρχεται από έναν ιμπεριαλιστικό μηχανισμό, όπως η ΕΕ. Συμπλήρωσε, δε, ότι το μοναδικό κόμμα στην Τουρκία, που αναγνωρίζει την Κύπρο και υποστηρίζει την ενιαία, διζωνική, δικοινοτική υπόστασή της, είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, Γ. Δημητρακόπουλος, και του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μπεγλίτης, τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά με... σκληρές και αυστηρές δεσμεύσεις απέναντι στη χώρα μας, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ θα ασκήσει πιέσεις για τον εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό (!) της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, δήλωσε ότι είναι σύμφωνος με τη θέση της αυστριακής κυβέρνησης για «ειδική προνομιακή σχέση» με τη γείτονα χώρα, όχι όμως ένταξή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ