Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
«Φαρμακεροί» ανταγωνισμοί με θύματα τους ασθενείς

«Τσακώνονται» για το ποιος θα καρπωθεί μεγαλύτερα κέρδη απ' τα φάρμακα

Η πολιτική εμπορευματοποίησης του φαρμάκου το μετατρέπει σε «φαρμάκι» για όσους το έχουν ανάγκη

ICON

Η πολιτική εμπορευματοποίησης του φαρμάκου το μετατρέπει σε «φαρμάκι» για όσους το έχουν ανάγκη
Μια έντονη εκδήλωση του ανταγωνισμού ανάμεσα στα τμήματα του κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται στο χώρο του φαρμάκου παρατηρήθηκε χτες, με αφορμή κάποιες ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται τελευταία στην αγορά.

Ο ανταγωνισμός αυτός εκδηλώνεται με φόντο τα μέτρα που πρόκειται να θεσπιστούν με το νομοσχέδιο, για τη μεταρρύθμιση στη φαρμακευτική πολιτική του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Επίσης, αυτός ο ανταγωνισμός έχει να κάνει - σε δεύτερο επίπεδο βέβαια - και με τις εκλογές στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο που γίνονται αύριο.

Αφορμή υπήρξε ένα δημοσίευμα του «Βήματος» ότι οι χονδρέμποροι και οι φαρμακαποθήκες «εξαφανίζουν» ευρείας κατανάλωσης φάρμακα καθώς η κερδοσκοπία «κατευθύνει» μεγάλες ποσότητες φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Αγορά, όπου πωλούνται ακριβότερα ακόμα και κατά 225% σε σχέση με την εγχώρια αγορά. Αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα περιγράφεται με τον όρο «παράλληλες εξαγωγές» και εν ολίγοις έχει ως εξής: Οι έμποροι εισάγουν τα φάρμακα σε μια καθορισμένη τιμή. Στη συνέχεια, αντί να τα διαθέσουν στην εγχώρια αγορά, τα επανεξάγουν σε άλλες χώρες σε πολύ υψηλότερες τιμές από αυτές της εγχώριας αγοράς. Ετσι, οι έμποροι καρπώνονται το κέρδος απ' τις διαφορές των τιμών, το οποίο διεκδικούν και οι παραγωγοί φαρμάκων - δηλαδή οι εταιρίες και κυρίως οι πολυεθνικές.

Στις πλάτες χιλιάδων ασθενών, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού Ν. Κακλαμάνης και Ευ. Βενιζέλος έστησαν χτες έναν ακόμα δημαγωγικό καυγά, με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις για την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων. Ακολούθησαν ανακοινώσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φαρμακαποθηκαρίων και Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Οι Φαρμακαποθηκάριοι αναφέρουν ότι το παράλληλο εμπόριο - ως κανόνας της ελεύθερης αγοράς - δεν πρόκειται να εκλείψει και αποδίδει τις ελλείψεις στη μη παράδοση των φαρμάκων απ' τις εταιρίες στις φαρμακαποθήκες. Απ' την πλευρά του ο ΣΦΕΕ - εκφράζει κυρίως τις πολυεθνικές - υποστηρίζει ότι οι ελλείψεις φαρμάκων πρέπει να αναζητηθούν στην αλυσίδα της διακίνησης κι όχι στην παραγωγή.

Ολα αυτά τα παιχνίδια στην αγορά φαρμάκου επιβεβαιώνουν την ανάγκη για τη δημιουργία ενός κρατικού φορέα παραγωγής, εισαγωγής και της δωρεάν διανομής των φαρμάκων στους κατοίκους που το έχουν ανάγκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ