Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πολιτική ενίσχυσης των κερδών

Η αβάσταχτη ακρίβεια και οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις, που έχουν πάρει τη μορφή λαίλαπας, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των εισοδημάτων σε επίπεδα που δεν είναι δυνατό να εξασφαλίσουν στους εργαζόμενους μια αξιοπρεπή διαβίωση, σκιαγραφούν την καθημερινότητα των λαϊκών νοικοκυριών. Την ίδια στιγμή μια χούφτα μονοπώλια, ντόπια και ξένα, μετρούν κέρδη, που συνεχώς αυξάνονται από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Που, σαν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, από τη μια μεριά ενισχύει τους επιχειρηματίες προκειμένου να θησαυρίζουν καταληστεύοντας τα λαϊκά εισοδήματα και από την άλλη για τα πλατιά λαϊκά στρώματα εφαρμόζει όλο και πιο άγρια αντιλαϊκά μέτρα.

Τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιχειρούν συστηματικά να πείσουν τους εργαζόμενους ότι είναι δυνατό να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα. Δηλαδή, από τη μια μεριά να δίνουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες όλα τα μέσα που απαιτούν, προκειμένου να συσσωρεύουν πλούτο, από τη δουλιά των εργαζομένων, και από την άλλη να ...προστατεύουν τα εισοδήματα των τελευταίων. Στην πραγματικότητα, βεβαίως, αυτά τα δύο δε συμβιβάζονται. Η πολιτική εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Επομένως, ή τα κέρδη για τις επιχειρήσεις θα ενισχύει ή θα στηρίζει τα λαϊκά εισοδήματα. Δε γίνεται να 'χεις και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο. Και η κυβέρνηση είναι σταθερά με τη μεριά των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Οπως και όλες οι προηγούμενες - του ΠΑΣΟΚ - έτσι και η τωρινή κυβέρνηση φέρει στο ακέραιο τις ευθύνες για τα αδιέξοδα που με όλο και μεγαλύτερη ένταση αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Με τους όρκους πίστης στην «ελεύθερη αγορά» και στον «ανταγωνισμό» δίνει το σύνθημα για τις ανατιμήσεις δίνοντας αέρα στα πανιά των μεγαλοεπιχειρηματιών. Τα υπόλοιπα είναι μόνο για αποπροσανατολισμό και στάχτη στα μάτια. Οι λεονταρισμοί της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου για την αγορά υπουργείου Ανάπτυξης περί «αδιάλλακτης» στάσης απέναντι στους κερδοσκόπους είναι αυτονόητο ότι πόρρω απέχουν από την αντιμετώπιση της ολοένα αυξανόμενης ακρίβειας. Γιατί η κυβέρνηση είναι υπέρ των κερδών και όχι υπέρ της κατάργησής τους.

Το ίδιο απέχουν από την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων έναντι της καθημερινής ανελέητης κερδοσκοπίας και οι πρόσφατες - πιθανώς όχι απαλλαγμένες από μικροκομματικές σκοπιμότητες (βλ. προεκλογική περίοδος για τις νομαρχιακές εκλογές) - πομπώδεις ανακοινώσεις του «πράσινου» νομάρχη της Αθήνας για μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα γιατί «πιάστηκαν» σε δεκάδες προϊόντα άλλη τιμή να έχουν στο ράφι και άλλη να «χτυπάει» η ταμειακή μηχανή.

Η πράξη αποδεικνύει ότι ακόμα κι αν (άλλοτε για προσωρινό αποπροσανατολισμό κι άλλοτε για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων) στο πλαίσιο της κομματικής αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ επιβάλλονται κάποια πρόστιμα σε επιχειρήσεις ή παραπέμπονται σε δικαστικές αρχές - και γύρευε τι απογίνονται οι υποθέσεις - η κερδοσκοπία θα ζει και θα βασιλεύει. Αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει όσο υπάρχει καπιταλισμός, σύμφυτα του οποίου είναι η «ελεύθερη αγορά» και ο «ανταγωνισμός». Οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να στενάζουν κάτω από το βάρος της ακρίβειας και τα μονοπώλια να συσσωρεύουν κέρδη.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτική λιτότητας και ακρίβειας (2009-09-10 00:00:00.0)
Τα υπερκέρδη πυροδοτούν τις ανατιμήσεις (2008-06-06 00:00:00.0)
Η αφόρητη ακρίβεια (2004-11-27 00:00:00.0)
Ανατιμήσεις μέχρι και 29%! (2004-11-26 00:00:00.0)
Οι μόνοι που «παγώνουν» είναι οι μισθοί (2003-11-30 00:00:00.0)
Σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στο χορό της ακρίβειας (2003-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ