Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Μεγάλο συνασπισμό» επιθυμεί η «οικονομική αριστοκρατία»

Χωρίς Σρέντερ και Μέρκελ

Οι αφίσες... πέφτουν, οι απαιτήσεις του κεφαλαίου μένουν

Associated Press

Οι αφίσες... πέφτουν, οι απαιτήσεις του κεφαλαίου μένουν
Οι έντονες παρασκηνιακές συζητήσεις και ζυμώσεις μεταξύ των αστικών κομμάτων συνεχίζονται, χωρίς μέχρι στιγμής να διαφαίνεται εξεύρεση λύσης για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ακαρπες απέβησαν και οι επαφές της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους. Η Μέρκελ ξεκαθάρισε μετά τη συνάντηση ότι δε θα υπάρξουν άλλες διαβουλεύσεις με το κόμμα αυτό για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία με τη συνεργασία και των Φιλελεύθερων.

Και από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Πρασίνων, Ράινχαρντ Μπίτικοφερ, ανέφερε ότι το κόμμα του δε βλέπει καμία βάση για περαιτέρω συνομιλίες με CDU/CSU. Ετσι, απομακρύνεται το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης «Τζαμάικα», δηλαδή στα χρώματα της σημαίας της χώρας - μαύρο, κίτρινο, πράσινο - που συμπίπτουν με αυτά των τριών κομμάτων (CDU, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι).

Από την άλλη πλευρά, τις συζητήσεις μονοπωλούν, και με τη συνδρομή των πολιτικών αναλυτών, οι προβλέψεις ότι τελικά θα σχηματιστεί κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών, του λεγόμενου πια μεγάλου συνασπισμού. Κατ' αυτές τις προβλέψεις νέος καγκελάριος δε θα είναι ούτε ο Σρέντερ, ούτε η Αγγελα Μέρκελ, αλλά άλλο ηγετικό στέλεχος ενός εκ των δύο αυτών κομμάτων. Πάντως, για το αξίωμα του καγκελάριου η «μάχη» θα είναι σκληρή.

Χαρακτηριστικά προς την κατεύθυνση αυτή είναι όσα αναφέρονται σε χτεσινά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Γιούνγκε Βελτ» και «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ».

Ο αρχισυντάκτης της πρώτης διευκρινίζει σε άρθρο: «Τώρα ένας μεγάλος συνασπισμός εργάζεται ώστε να απομακρύνει την ντάμα (σ.σ. την Αγγελα Μέρκελ). Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας Χανς-Ολαφ Χένκελ έδωσε την Πέμπτη στην εφημερίδα "Μπιλντ" τη διαταγή εκκίνησης... Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακαλεί την πρόγνωση ανόδου της Γερμανίας για το επόμενο έτος στο 1,2%. Αυτό σημαίνει: Στη νηοπομπή των βιομηχανικών εθνών δεν είμαστε πια όπως πριν, στη μηχανή, αλλά οριστικά στο χώρο των φρένων... Γι' αυτό πρέπει να αποκατασταθεί απαραίτητα η πολιτική ικανότητα ενεργειών. Προσωπικά όνειρα καριέρας και κομματική τακτική οφείλουν να παραμεριστούν. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να μπορεί να στηριχτεί σε σταθερή πλειοψηφία και να είναι ικανή για μεταρρυθμίσεις». Σταθερότητα και ικανότητα μεταρρυθμίσεων είναι τα συνθήματα που ηχούν από όλες τις δηλώσεις της οικονομικής αριστοκρατίας, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, που τονίζει: Η διαταγή δόθηκε, αυτό που απομένει τώρα είναι η εκτέλεση.

Διαφωτιστικό είναι και το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ», όπου αναφέρεται σχετικά με τις διαπραγματεύσεις SPD-CDU που έλαβαν χώρα την Πέμπτη: «Η πρώτη συμφωνία περιεχομένου σημειώθηκε εκπληκτικά στη φορολογική πολιτική. Σε ένα συνέδριο για τη φορολογία στο Βερολίνο, υποστήριξαν αρμόδια στελέχη του CDU και του SPD, όπου θα εξεταστεί το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπερκομματικό Ιδρυμα "Οικονομία της Αγοράς". Αυτό διαφέρει σε ουσιαστικά σημεία από τα εκλογικά προγράμματα των δύο κομμάτων. Ο επί των οικονομικών πολιτικός του CDU, Φρίντριχ Μερτζ, που φέρεται ως ενδεχόμενος υπουργός Οικονομικών αλλά και επίσης ως ανταγωνιστής της Μέρκελ, επαίνεσε το φορολογικό μοντέλο του Ιδρύματος σαν μοντέλο ικανό για το μέλλον».

«Ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι δυνατόν να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο με μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο πρώτο ήμισυ της κυβερνητικής περιόδου», δήλωσε ο Μερτζ. Εξάλλου, ο Μερτζ είναι ο πρώτος πολιτικός του CDU που δήλωσε ότι τα κόμματα της «Ενωσης» υπέστησαν ήττα στις εκλογές. «Δεν κερδίσαμε τις εκλογές και έτσι το πρόγραμμά μας τελείωσε», ανέφερε ο Μερτζ σχετικά με σημαντικές φορολογικές απόψεις του προεκλογικού προγράμματος.

Εκτός του Μερτζ, το φορολογικό πρόγραμμα του Ιδρύματος επαινέθηκε και από την υφυπουργό του υπουργείου Οικονομικών Β. Χέντρικς (SPD), η οποία δήλωσε ότι «στη βάση αυτού του σχεδίου τα δύο κόμματα μπορούν να συνεργαστούν» και ότι την άποψή της συμμερίζεται «μεγάλο τμήμα του SPD».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ