Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Η προσέλκυση κεφαλαίων απαιτεί λιτότητα!

Η παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στο ΔΝΤ

Σκληρή δημοσιονομική πολιτική με περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και επιβολή νέων φόρων εξάγγειλε και από το βήμα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (οι εργασίες της Συνόδου του ΔΝΤ ολοκληρώθηκαν την Κυριακή) ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Η κεντρική ιδέα της ομιλίας Αλογοσκούφη ήταν η επιχειρούμενη ...δημοσιονομική προσαρμογή και το πρόγραμμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Πολιτικές που «τρέχουν» παράλληλα και κοινός τους τόπος είναι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, το νέο νομικό πλαίσιο για τις «συμπράξεις» Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, οι «μεταρρυθμίσεις», με στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και «ειδικά» μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου (μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων), στο όνομα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Στο περιθώριο της παρουσίας του στο ΔΝΤ και της επίσημης ομιλίας του, που απευθυνόταν αποκλειστικά προς το επιχειρηματικό περιβάλλον, ο Γ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προχώρησε σε αναφορές σε μέτρα «κοινωνικής» πολιτικής. Ετσι, απάντησε ότι στο νέο προϋπολογισμό, θα υπάρξουν ...«στοχευμένα μέτρα» ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων και των συνταξιούχων του ΟΓΑ και έκανε λόγο για αύξηση του ΕΚΑΣ ανάλογη με την αύξηση του 2005. Με άλλα λόγια, το ΕΚΑΣ το 2006, αναμένεται να αυξηθεί μέχρι 15 ευρώ μηνιαίως! Οσο για τα δημοσιονομικά, ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει το υπερβολικό έλλειμμα έως το τέλος του 2006, μέσω του περιορισμού των δημόσιων δαπανών, μέτρων για τη συγκράτηση του δανεισμού των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και συστηματικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», με στόχο την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ.

Σε δηλώσεις που έκανε εξ άλλου σε εκπροσώπους του Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου, ο υπουργός έδωσε το σύνθημα της νέας αντιλαϊκής εφόδου για το 2006. Αν και δήλωσε, αναφερόμενος στις επιπτώσεις του διεθνούς περιβάλλοντος στις εθνικές οικονομίες, ότι, «για την Ελλάδα τα πράγματα είναι σχετικά καλά», έσπευσε να προσθέσει: «Εχουμε, όμως, μεγάλη προσπάθεια να κάνουμε και για να μειώσουμε το έλλειμμα και για να εμπεδώσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία, αλλά μπορούν πολλά να γίνουν για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ