Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κόντρες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Περαιτέρω όξυνση στην αντιπαράθεση κυβέρνησης -αντιπολίτευσης σημειώθηκε χτες, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κύπρο Χρυσοστομίδη, να κατηγορεί το ΔΗΣΥ για μεταπτώσεις όσον αφορά στην πολιτική του στο Κυπριακό και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να κατηγορεί την κυβερνητική παράταξη ότι καπηλεύεται το Εθνικό Συμβούλιο για κομματικά οφέλη.

Κάνοντας λόγο για «εκπληκτική ασυνέπεια και άνευ προηγουμένου μεταστροφή» του ΔΗΣΥ, η οποία, όπως είπε, οφείλεται σε προεκλογικές σκοπιμότητες, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι οι θέσεις τις οποίες προηγουμένως η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού χαρακτήριζε μαξιμαλιστικές έρχεται τώρα να τις εισηγείται, ενώ αποφεύγει να δει οτιδήποτε θετικό στην αντιδήλωση, ή στο διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση δεν επιδίωξε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο να περιλαμβάνονται αναφορές για τα τουρκικά στρατεύματα και τους εποίκους, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι θεωρήθηκε από άλλα κράτη-μέλη ότι πρόκειται για θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Ο εκπρόσωπος κάλεσε το ΔΗΣΥ να απαντήσει αν εισηγήθηκε την άσκηση βέτο πριν από την απόφαση της 17ης του Δεκέμβρη, ή αν το εισηγείται τώρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ διατύπωσε την κατηγορία ότι το Εθνικό Συμβούλιο έχει μετατραπεί σε Σώμα, «που κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι προσφέρεται για κομματικά οφέλη» και διερωτήθηκε εάν αξίζει να συμμετέχει κάποιος σε αυτό από τη στιγμή που, όπως είπε, γίνονται επιλεκτικές διαρροές και προβάλλει ο καθένας αυτό που τον συμφέρει.

Το θέμα της άσκησης βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, είπε, δεν προσφέρει όφελος, ούτε στην Αριστερά ούτε και στους υπόλοιπους συμμάχους της κυβέρνησης.

Ο Ν. Αναστασιάδης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για λανθασμένους χειρισμούς και επανέλαβε ότι δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε το ορόσημο της 3ης Οκτώβρη.

Στο μεταξύ, το συγκυβερνών κόμμα της ΕΔΕΚ έθεσε θέμα παρεμπόδισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, εάν δεν τηρηθούν τα όσα περιέχονται στην αντιδήλωση των «25» προς τη μονομερή διακήρυξη της Αγκυρας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δεν έχει άλλη επιλογή από το να εμποδίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Σε αυτή τη θέση, είπε ο Γ. Ομήρου, η ΕΔΕΚ θα μείνει αμετακίνητη και αυτό είναι μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Επιφυλάξεις Αυστριακών

Στο μεταξύ, τις επιφυλάξεις της κυβέρνησής του απέναντι στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, στο περιθώριο των γιορτασμών για την 60ή επέτειο της Διάσκεψης των αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, ενώ ανακοίνωσε κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται η αυστριακή αγορά εργασίας να ανοίξει για Τούρκους εργαζόμενους. Διακηρύττοντας για μία ακόμη φορά τη γνωστή θέση της Βιέννης, που δε θέλει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας ως μοναδικό στόχο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, αλλά προωθεί μια ειδική σχέση της με την ΕΕ, ο Β. Σιούσελ εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Αυστρία θα περάσει αυτή τη γραμμή της και σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, έστω και αν προς το παρόν είναι η μόνη χώρα με αυτή την επιχειρηματολογία.

Δηλώσεις Ιακώβου

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί δεν έχει τα πολιτικά εσωτερικά περιθώρια να πράξει κάτι τέτοιο.

Δήλωσε επίσης ότι εκείνο που πέτυχε η Κύπρος με την «αντιδήλωση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία είναι σημαντικό, αλλά και πολύ αντιπαθές στην Τουρκία. Με όσα έγιναν, πρόσθεσε, έχει διασφαλιστεί ότι η Αγκυρα έχει αναγνωρίσει ντε φάκτο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε συνέντευξη, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πολίτης της Κυριακής», ο Γ. Ιακώβου αναφέρει ότι αυτό εξάγεται από τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Συμβουλίου Υπουργών. Αυτό, προσθέτει, αναγράφεται και στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ανάγκη εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά, το οποίο η Αγκυρα αντιπαθεί και δεν το κρύβει.

Οπως εξηγεί, η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο αρχίζει από τις 3 του Οκτώβρη, όταν ο Αμπντουλάχ Γκιουλ θα κάθεται απέναντι στον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, αλλά και τους άλλους 24 υπουργούς, κι αν η Αγκυρα θέλει να κάνει βήματα στη διαπραγμάτευση ο Τούρκος υπουργός οφείλει να απαντήσει σε ερωτήσεις και να ακούσει τις εισηγήσεις οποιουδήποτε υπουργού.

Ο Γ. Ιακώβου διατυπώνει την εκτίμηση ότι κατά τη διαδικασία αυτή θα δημιουργηθεί ένα διαφορετικό κεκτημένο στις σχέσεις Κύπρου και Τουρκίας και ότι όταν κυλήσουν τα πράγματα τον Οκτώβρη τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα αρχίσει την εμπλοκή του στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Η εμπλοκή αυτή, προσθέτει, θα αρχίσει και πάλι με την αποστολή στην περιοχή ειδικών απεσταλμένων με στόχο να σφυγμομετρήσουν τις θέσεις των δυο πλευρών, αλλά και κατά πόσο η Αγκυρα θα επιδείξει την αναγκαία ελαστικότητα ενόψει και των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κριτική στην Τουρκία «για τα μάτια του κόσμου» (2006-06-10 00:00:00.0)
Κουρνιαχτός θριαμβολογίας (2005-10-06 00:00:00.0)
Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε για την Κύπρο (2005-09-01 00:00:00.0)
Απαράδεκτο το βρετανικό σχέδιο (2005-09-01 00:00:00.0)
Πυρετός διαβουλεύσεων (2004-12-15 00:00:00.0)
Ευρω-αυταπάτες φέρνουν απογοήτευση (2004-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ