Τρίτη 6 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΛΥΚΕΙΟΥ
Συνέχεια της προσπάθειας των μαθητών

Με την εξέταση στο μάθημα Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία - ΕκφρασηΕκθεση συνεχίζονται οι εξετάσεις για τους μαθητές της Β' τάξης του ενιαίου λυκείου. Οι μαθητές της Γ` Λυκείου εξετάζονται σήμερα στο μάθημα γενικής παιδείας Ιστορία των Επιστημών και της Τεχνολογίας.

Στο μεταξύ, στο μάθημα Μαθηματικά και στοιχεία Στατιστικής εξετάστηκαν το Σάββατο οι μαθητές της Γ` Λυκείου. Σε ό,τι αφορά τα θέματα, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία επισημαίνει ότι τα δύο πρώτα είναι απλή εφαρμογή τύπων και θα τα αντιμετωπίσει με ευκολία η μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων. Το τρίτο και το τέταρτο θέμα θα συντελέσουν στην καλύτερη κατανομή της βαθμολογίας, υπογραμμίζει η Μαθηματική Εταιρεία. Η επίδοση των μαθητών στο μάθημα αυτό επηρεάζει τη βαθμολογία του απολυτηρίου των μαθητών και την εισαγωγή των μαθητών σε κάποιες σχολές, όπου το μάθημα αυτό έχει αυξημένη βαρύτητα. «Το επίπεδο δυσκολίας ανταποκρίνεται στους παραπάνω στόχους», επισημαίνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Οι μαθητές της Β' Λυκείου εξετάστηκαν το Σάββατο στο μάθημα Ιστορία γενικής παιδείας. Σύμφωνα με φιλολόγους τα θέματα γενικά δεν προσφέρονται για την προώθηση της κριτικής δημιουργικής ιστορικής σκέψης του μαθητή και ρέπουν περισσότερο προς την απομνημόνευση και την αναπαραγωγή πληροφοριών που βρίσκονται στο σχολικό εγχειρίδιο. Αυτό επισημαίνουν, ισχύει απόλυτα σε ό,τι αφορά το πρώτο μέρος και αναφορικά με το δεύτερο μέρος, που υποτίθεται θέλει να προωθήσει την κριτική σκέψη, αυτό δεν επιτυγχάνεται επίσης. Η αντίληψη για την αποικιοκρατία μέσα από τα δύο κείμενα δίνεται χωρίς το ιστορικό πλαίσιο και περισσότερο προσομοιάζει σε κατανόηση κειμένου και όχι σε ανάδειξη της ερμηνευτικής ικανότητας, ενώ τα υπόλοιπα ερωτήματα χαρακτηρίζονται από ασάφεια που μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνείες. Τέλος, παρατηρούν ότι συνολικά τα θέματα από άποψη περιεχομένου είναι ακόμα πιο πίσω και από αυτά του 1997.

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια τα θέματα του Σαββάτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ