Τρίτη 6 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλληλεγγύη στους προοδευτικούς πολίτες της Κολομβίας

Κάλεσμα της ΕΕΔΔΑ προς τις συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις της Ελλάδας

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης απευθύνει ιδιαίτερο κάλεσμα προς τις συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις της χώρας μας, αναφορικά με τα σχέδια δολοφονίας προοδευτικών πολιτών στην Κολομβία. Στο κάλεσμα επισημαίνονται τα παρακάτω:

«Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας στην Κολομβία νέα σχέδια δολοφονίας και συγκεκριμένες απειλές κατά της ζωής στελεχών προοδευτικών κομμάτων, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων, μελών του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, φοιτητών κλπ. από παραστρατιωτικές και παρακρατικές ομάδες. Πριν από λίγες μέρες δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Κολομβίας κατάγγειλαν ένα νέο κύμα γραπτών και τηλεφωνικών απειλών σε βάρος στελεχών τους που δραστηριοποιούνται σ' ολόκληρη τη χώρα.

Πριν από μερικές μέρες, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κολομβίας Αντρές Παστράνα Αράνγκο, με την οποία τον καλούσε να εκπληρώσει το ταχύτερο δυνατό την υποχρέωση που έχει αναλάβει απέναντι στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, να θέσει σε εφαρμογή το Ειδικό Πρόγραμμα Προστασίας Στελεχών της Πατριωτικής Ενωσης και του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας.

Το πρόγραμμα αυτό έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από τις 30 Απριλίου το αργότερο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και συνεχώς αυξάνονται οι απειλές κατά της ζωής σημαντικών στελεχών των δύο αυτών κομμάτων.

Ηδη από το 1993, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών είχε καλέσει την κυβέρνηση της Κολομβίας να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της ζωής στελεχών των δύο κομμάτων, που μέσα σε διάστημα 10 ετών έχουν χάσει πάνω από 4.000 στελέχη τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Διαρκούς Επιτροπής για την Υπεράσπιση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μέσα στο 1999 αναφέρθηκαν συγκεκριμένες απειλές κατά 33.147 ατόμων σ' ολόκληρη την Κολομβία, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ξεριζωμένων, λόγω της βίας, να έχει πια φτάσει τα 2 εκατομμύρια.

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει νέο κύμα δολοφονιών. Στα τέλη Μάη δολοφονήθηκε η 24χρονη Μαρλίς ντε λα Οσα, φοιτήτρια Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας και έγκυος 5 μηνών, ενώ στις 31 Μάη δολοφονήθηκε και ο Πέδρο Νελ Ερνάντες, στέλεχος του ΚΚ Κολομβίας στην επαρχία του Σανταντέρ, μαζί με τα δυο παιδιά του.

Κάνουμε έκκληση στις συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις της χώρας μας να καταγγείλουν το νέο αυτό κύμα τρομοκρατίας σε βάρος των προοδευτικών δυνάμεων της Κολομβίας να απαιτήσουν την άμεση εφαρμογή των μέτρων προστασίας, την απρόσκοπτη πολιτικ/ή, συνδικαλιστική και κοινωνική δράση όλων των αγωνιστών του λαϊκού και κοινωνικού κινήματος και την άμεση διάλυση όλων των παραστρατιωτικών και παρακρατικών οργανώσεων».

Το κάλεσμα της ΕΕΔΔΑ υπογράφουν ο Πρόεδρος Θεοχάρης Παπαμάργαρης και η Γ.Γ.Ηλέκτρα Γεωργούλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ