Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιες Ενοπλες Δυνάμεις φτιάχνουν

Με αφορμή το νέο νομοσχέδιο «περί στρατολογίας των Ελλήνων»

Ετσι όπως διαμορφώνουν τα τελευταία χρόνια τις Ενοπλες Δυνάμεις, σε λίγο δε θα υπάρχει στρατός «Εθνικός - Πατριωτικός», με την παραδοσιακή έννοια και όπως τον έχει ανάγκη η χώρα μας
Ετσι όπως διαμορφώνουν τα τελευταία χρόνια τις Ενοπλες Δυνάμεις, σε λίγο δε θα υπάρχει στρατός «Εθνικός - Πατριωτικός», με την παραδοσιακή έννοια και όπως τον έχει ανάγκη η χώρα μας
Οπως καταγράφει στην αιτιολογική του έκθεση αυτό το νέο σχέδιο νόμου, πρόκειται για συγκέντρωση όλων των διατάξεων περί στρατολογίας που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και για πλήθος νέων που προστίθενται για πρώτη φορά. Η σχετική ανακοίνωση του ΥΕΘΑ δεν καλύπτει παρά μικρό μέρος από τις αλλαγές που επέρχονται. Οι πρωτοεμφανιζόμενες προβλέψεις και οι αλλαγές καταχωρούνται σαφώς και αιτιολογούνται στην έκθεση. Δεν πρόκειται επομένως μόνο για κωδικοποίηση, αλλά και για τροποποιήσεις - συμπληρώσεις - διορθώσεις κ.ο.κ.

Είναι γενικά προς την κατεύθυνση διόρθωσης αδικιών, εκκρεμοτήτων, ρύθμισης προβλημάτων, συμμόρφωσης με τρέχουσες ανάγκες, υποχώρησης σε πιέσεις «κορπορατικού» χαρακτήρα επιμέρους ειδικοτήτων μονίμων στρατιωτικών και πάντα προς τη φορά της επίλυσης προβλημάτων. «Αρα» θα πει κανείς «γιατί γκρινιάζετε;». Δεν γκρινιάζουμε, φωνάζουμε, κραυγάζουμε όσο μπορούμε. Ας δούμε λοιπόν γιατί αγωνιούμε, τι μας προβληματίζει (και εκνευρίζει).

Το θέμα στην περίπτωση και αυτού του σχεδίου νόμου δεν είναι το δίκαιο ή άδικο των προβλέψεων. Είναι πως η γραμμή όλων των περί Ενόπλων Δυνάμεων νέων Νόμων κινείται στα πλαίσια της υφιστάμενης άποψης για το «μοντέλο» τους με τη νέα δομή και τις νέες αποστολές και υποχρεώσεις. Το σοβαρό ζήτημα της διάρκειας της υποχρεωτικής θητείας, που συγκινεί όλο τον πληθυσμό, δεν είναι ανώδυνο εάν τεθεί στην πραγματική του βάση. Ισχύει όμως το βασικό επιχείρημα (κραυγαλέος φόβος) πως έτσι όπως διαμορφώνουν τα τελευταία χρόνια τις ΕΔ σε λίγο δε θα υπάρχει στρατός «Εθνικός - Πατριωτικός», με την παραδοσιακή έννοια και όπως τον έχει ανάγκη η χώρα μας.

Σήμερα δεν επαρκούν οι υπηρετούντες κάθε κατηγορίας (Επαγγελματίες Οπλίτες, στρατεύσιμοι, ΕΦΥΕΣ, μόνιμοι στρατιωτικοί) να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της άμυνας. Οσο αναγγέλλουν και πραγματοποιούν μειώσεις θητείας, καλλιεργώντας και την ανάλογη νοοτροπία στους νέους και τους γονείς, τόσο και αυξάνεται η δυσκολία για αμυντική θωράκιση της χώρας με στρατό υψηλού ηθικού και επαρκή. Είναι κάθε ημέρα και εμφανέστερο πως δεν αποβλέπουν σε ΕΔ για την άμυνα της χώρας, αλλά ένοπλα τμήματα στελεχωμένα με συμβασιούχους, έτοιμους να πάνε οπουδήποτε με βάση τους όρους της σύμβασής τους.

Ακόμα δεν είναι μισθοφορικός ο στρατός στο σύνολό του και τούτο γιατί υπάρχει η συνεχής ενασχόληση με το θέμα εκείνων που ευαισθητοποιούνται, αλλά και διότι εξακολουθούν και υπηρετούν στρατιωτικοί που τα χρόνια που παρακολουθούσαν τις παραγωγικές σχολές δεν είχε αρχίσει το «φρούτο» των υποχρεώσεων για αποστολές στο εξωτερικό. Τώρα όμως ήδη η νοοτροπία αυτή σταδιακά μπολιάζει τους σπουδαστές των σχολών μονίμων αξιωματικών και υπαξιωματικών (εκτός όλων των άλλων). Φοβούμαστε πως δεν είναι μακριά ο χρόνος που όλοι όσοι θα υπηρετούν, θα βλέπουν τη δουλιά τους ως στρατιωτικοί όχι με το ρομαντισμό και την υποχρέωση προς την πατρίδα και το έθνος, αλλά ως έναν τρόπο βιοπορισμού με πρόσθετες υποχρεώσεις σε περιοχές μακράν της Ελλάδας, που μάλιστα θα αποδίδουν και οικονομικά επιπλέον των κύριων αποδοχών.

Ολα, λοιπόν, αποβλέπουν προς αυτήν την κατεύθυνση, με αυτούς τους κινδύνους. Που δε συγκινούν ούτε το ΠΑΣΟΚ, που πρώτο θέσπισε τις ρυθμίσεις και «διεθνείς υποχρεώσεις» και τη Νέα Δημοκρατία που βρήκε έτοιμες τις αλλαγές. Ας μη βαυκαλιζόμαστε πως η νέα μορφή των ΕΔ και η μείωση της θητείας εξυπηρετεί τα λαϊκά στρώματα που κύρια τροφοδοτούν και τους ΕΠΟΠ και τους στρατευσίμους και τους ΕΦΥΕΣ. Ποτέ τα θέματα άμυνας, οι κίνδυνοι και οι πόλεμοι που αντιμετώπισε η χώρα μας δεν έπληξαν την άρχουσα τάξη αυτού του τόπου. Αυτή η τάξη οπουδήποτε της Γης τροφοδοτείται με τους πολέμους, τους θέλει, τους προκαλεί. Οσο για το παραμύθι της προσφοράς τους στους εθνικούς αγώνες, ας μη γελάσουμε. Τόση πίκρα και πόνος δε μοιράστηκε ταξικά στην Ελλάδα. Μονοπώλιο του λαού ήταν και εκεί δεν τσιγκουνεύτηκαν να του τα δώσουν όλα.

Σήμερα βρήκαν το παραμύθι του «νέου, ευέλικτου, σύγχρονου, παγκοσμιοποιημένου στρατού». Και πάντα κολλάνε από κοντά τις υποχρεώσεις προς τους «συμμάχους», δηλαδή τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ετσι το γράφουν και στο σχέδιο νόμου περί στρατολογίας. Ακριβώς έτσι. Γι' αυτούς λοιπόν φτιάχνουν τις νέες Ενοπλες Δυνάμεις σιγά - σιγά και προς όφελος δικό τους. Και το δικό τους συμφέρον και όφελος δεν πάει κολεγιά με του λαού και της πατρίδας. Μα δεν ντρέπονται λίγο, τουλάχιστον κρατώντας τα προσχήματα! Ξεπουλάνε την περιουσία του λαού «ανεπαίσχυντα και ειρηνικά», ρίχνοντας στην ανεργία μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού, ξεπουλάνε και την άμυνα και τσακώνονται για το ποιος ξεπουλάει πιο γρήγορα και αγοράζει αεροπλάνα και βαπόρια πάντα από τους «συμμάχους»!!

Δε νομίζετε πως είναι ώρα να αρχίσουμε να φωνάζουμε;


Α. ΚΑΚΑΡΑΣ
Αρχιπλοίαρχος ε.α. μέλος ΚΕΘΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ