Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Συσκέψεις ... μηδαμινού οφέλους

Τη σύσταση ομάδων εργασίας ανά προϊόν για δημητριακά, οπωροκηπευτικά και καπνό ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός, μετά από σχετικές συσκέψεις που έγιναν στην Αθήνα με εκπροσώπους διαφόρων εμπλεκόμενων φορέων.

Μπρος στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν και την απουσία λύσεων, ο υφυπουργός, όπως συνηθίζεται από τους εκάστοτε κυβερνώντες, έκανε λόγο για χάραξη εθνικής στρατηγικής ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Αυτό βέβαια στην πράξη σημαίνει ότι οι Ελληνες αγρότες θα εξαναγκαστούν να πουλήσουν σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή τους στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και υπό το αντιαγροτικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και οι συμφωνίες του ΠΟΕ. Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός έκανε λόγο για συμβολαιογραφική γεωργία, δηλαδή να υπογράφουν από τα πριν οι αγρότες πως θα παράγουν ό,τι θέλουν οι βιομήχανοι και κυρίως στις εξευτελιστικές τιμές - τριτοκοσμικές που θα το θέλουν.

Δυστυχώς μπρος σε όσα θα επιφέρουν οι αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και οι συμφωνίες του ΠΟΕ, συσκέψεις τέτοιου είδους και περιεχομένου - που συνοδεύονται από σχετικές ανακοινώσεις δημιουργίας εντυπώσεων - δεν έχουν τίποτα επί της ουσίας να προσφέρουν στους μικρομεσαίους αγρότες. Οι συσκέψεις αυτές, γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και οι εμπλεκόμενοι φορείς που συμμετέχουν νοιάζονται μόνο για τα συμφέροντά τους και όχι για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινούνται και οι όποιες ομάδες εργασίας δημιουργηθούν. Γιατί, για παράδειγμα, τι κέρδισαν οι σιτοπαραγωγοί μετά τη σχετική σύσκεψη που έγινε προχτές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τι θα κερδίσουν του χρόνου από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ; Μήπως θα είναι μεγαλύτερη η αποσυνδεμένη ενίσχυση από τη στρεμματική επιδότηση που έπαιρναν ή μήπως θα πουλήσουν του χρόνου την παραγωγή τους σε μεγαλύτερες τιμές;

Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα είτε μπει στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ είτε όχι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ