Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
«Ξεδοντιάζει» τους οδοντιάτρους

Ψευδαισθήσεις και από τους φορείς των οδοντιάτρων για ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά

Την ψευδαίσθηση ότι «οι υπηρεσίες Υγείας είναι εκτός ανταγωνισμού» εξέφρασαν χτες η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) και οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων Οδοντιατρικών Συλλόγων της χώρας στην προσπάθειά τους ν' αντικρούσουν την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία έκρινε ως παρακώλυση, νόθευση ή περιορισμό του Ανταγωνισμού τον καθορισμό κατώτερων τιμών για τις οδοντιατρικές πράξεις απ' τους κατά τόπους οδοντιατρικούς συλλόγους.

«Δεν είναι δυνατόν οι οδοντιατρικές πράξεις να αντιμετωπίζονται σαν εμπορική πράξη» τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, όταν - σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας την ΕΟΟ που παρουσιάστηκαν στις 30/6/2005 - κάθε ελληνικό νοικοκυριό αναγκάζεται να πληρώσει το 34% για οδοντιατρικές δαπάνες απ' τις συνολικές ιδιωτικές δαπάνες Υγείας. Οι δημόσιες δαπάνες για την οδοντιατρική περίθαλψη είναι μόλις 1,23%, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 5-10%. Δηλαδή, είναι αδύνατο μέσα σε καθεστώς άγριας αγοράς να μη λειτουργήσουν έτσι και οι οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Ετσι η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιχειρεί να άρει τα εμπόδια που εμποδίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και βοηθούν τη συγκέντρωση του κεφαλαίου. Τις προτάσεις τους για κατώτερες τιμές οι εκπρόσωποι των φορέων τις συνοδεύουν με διαβεβαιώσεις για προστασία της Δημόσιας Υγείας από αμφιβόλου ποιότητας οδοντιατρικές φροντίδες (των οδοντιάτρων - μαϊμού). Οι προτάσεις για τις κατώτερες τιμές δίνουν φιλολαϊκή αίσθηση, αλλά στην πράξη αναπαράγουν την ίδια πολιτική της εμπορευματοποίησης.

Η γνήσια φιλολαϊκή πολιτική είναι εκείνη που διασφαλίζει δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους που έχουν ανάγκη μέσα απ' το ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο μπορεί να απορροφήσει και τους οδοντιάτρους και να τους διασφαλίσει αξιοπρεπείς αμοιβές και όρους εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ