Κυριακή 2 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Γιατί καταψηφίζουμε το ψήφισμα

Αιτιολογώντας την ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στη συζήτηση για το Κοινό Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «σχετικά με το αποτέλεσμα της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών (14-16 Σεπτεμβρίου 2005)», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, σημείωσε τα παρακάτω:

«Η απόφαση της Πανηγυρικής Συνέλευσης για τα 60 χρόνια του ΟΗΕ φέρει τη σφραγίδα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, ανατρέπει εν μέρει τις καταστατικές αρχές τον ΟΗΕ και δημιουργεί προϋποθέσεις για χειραγώγησή του από τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Παρά τις αντιστάσεις και ορισμένες αντιθέσεις που εκδηλώθηκαν, έχει περάσει, ιδιαίτερα στα κεφάλαια III και IV, η βασική ενιαία στρατηγική του ιμπεριαλισμού, που επιχειρεί μέσω του ΟΗΕ να νομιμοποιήσει την επιθετική και βάρβαρη πολιτική του. Στο όνομα της ειρήνης και της συλλογικής ασφάλειας γίνονται αλλαγές που αφορούν τη χρήση στρατιωτικής δύναμης από τον ΟΗΕ, και που έμμεσα εντάσσουν το NATO και τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης, στη λειταυργία του. Δημιουργείται νέος επεμβατικός μηχανισμός με την ονομασία "Επιτροπή για την Οικοδόμηση της Ειρήνης" που περιλαμβάνει στρατιωτικό σώμα, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (βλέπε ΙΡΑΚ).

Παράλληλα, γίνονται αναφορές σε πολλά θέματα που μπορεί να αποτελέσουν προσχήματα για επεμβάσεις. Υιοθετήθηκαν οι προτάσεις των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστών, για κατάργηση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δημιουργία Συμβουλίου, καθώς επίσης και η δημιουργία Ταμείου για τη Δημοκρατία που θα αξιοποιηθούν για την εδραίωση της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας.

Καταψηφίζουμε το κοινό ψήφισμα, σημειώνοντας ότι έχουν τεράστια πολιτική ευθύνη όσοι το υπογράψουν, δημιουργώντας αυταπάτες στους λαούς για την πορεία του ΟΗΕ, αποδεχόμενοι ταυτόχρονα την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα που πρέπει να ανατραπεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ