Κυριακή 2 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η μάχη των τοπικών εκλογών έχει γενικό πολιτικό χαραχτήρα

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

«Πιστεύουμε ότι η μάχη των τοπικών εκλογών έχει γενικό πολιτικό χαρακτήρα. Και δε φοβόμαστε να το πούμε αυτό. Γιατί σε αυτόν το γενικό χαρακτήρα συμπεριλαμβάνουμε την ανεργία, την ακρίβεια, τα τοπικά έργα που χρειάζονται, το περιβάλλον, τους ελεύθερους χώρους, το φορολογικό. Ολα τα μεγάλα προβλήματα».

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη που έδωσε προχτές το πρωί στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στους δημοσιογράφους Παν. Τσιούτσια και Τάκη Σαράντη. Στη συνέχεια δημοσιεύουμε εκτενή αποσπάσματα από τη συνέντευξη.

-- Υπάρχουν και οι κοινοτικές επιδοτήσεις, που δεν ξέρουμε τι έχουν γίνει..

-- Αλ. Π.: Οι κοινοτικές επιδοτήσεις πηγαίνουν στους επιχειρηματίες για να προωθηθούν αυτά τα χρήματα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Οι επιχειρηματίες επενδύουν, διότι πώς θα βγάλουν κέρδη αν δεν επενδύουν; Εδώ υπάρχει ένας σκληρός ανταγωνισμός. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Επομένως, αυτοί βγάζουν τα γρήγορα κέρδη. Οταν δεν τους συμφέρει, επενδύουν τα κεφάλαιά τους κάπου αλλού. Κάποιοι χρεοκοπούν, διότι τους έφαγε ο ανταγωνισμός. Και γίνεται αυτός ο φαύλος κύκλος. Δηλαδή, θέλω να πω, δεν υπάρχουν αυτό που λέμε υγιείς και μη υγιείς επενδύσεις. Οι επενδύσεις είναι μια τοποθέτηση χρημάτων και τα κέρδη θα τα βγάλουν κάποιοι. Αυτοί που δε θα μπορέσουν να τους ανταγωνιστούν, θα μείνουν λίγο πίσω. Οχι ότι δε γίνεται σπέκουλα, όχι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και ποινικής φύσης αδικήματα, αλλά αυτό θα πει «επενδύω». Εδώ βλέπετε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες κλείνουν, αποσύρονται, χρεοκοπούν, επενδύουν κάπου αλλού. Επομένως δε θα αναζητήσουμε το ζήτημα στην ηθική των επενδύσεων, αλλά από ποιους γίνονται οι επενδύσεις και για ποιο σκοπό.

Νομιμοποιημένη η διαφθορά


-- Δε θα έπρεπε να υπάρχει ένα πλαίσιο λειτουργίας όλων αυτών των επιχειρήσεων; 'Η στη διαφθορά, ένα θεσμικό πλαίσιο που να θωρακίζει όσο το δυνατόν καλύτερα;

-- Αλ. Π.: Εγώ θα έλεγα ότι είναι νομιμοποιημένη η διαφθορά. Είναι νομιμοποιημένη. Για πείτε μου τι είναι το Χρηματιστήριο π.χ.; Το Χρηματιστήριο είναι μια πρόβλεψη. Αγοράζει κάποιος μετοχές, μιλάμε για εταιρίες τώρα, και προβλέπει ότι από την αγορά αυτών των μετοχών θα βγάλει ένα κέρδος...

-- Δεν είναι μια μορφή επένδυσης αυτή;

-- Αλ. Π.: Είναι μια μορφή επένδυσης, με την έννοια ότι μέσω του Χρηματιστηρίου γίνεται συγκέντρωση μετοχών σε λίγα χέρια, άρα και συγκέντρωση παραγωγής και δραστηριοτήτων σε λίγα χέρια. Ομως στην ίδια τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου που στηρίζεται πάνω στη διαφορά αξίας της μετοχής μεταξύ αγοράς και πώλησης, γίνονται διάφορα παιχνίδια. Αμα αφαιρέσεις αυτό το παιχνίδι από το Χρηματιστήριο δε θα έχει καμιά αξία για αυτούς που το θέλουν. Γιατί εμείς δεν είμαστε οπαδοί του Χρηματιστηρίου... Θέλω να σας πω ότι υπάρχει διαφθορά, αλλά το πρόβλημα είναι το «έδαφος». Αυτή τη στιγμή δεν είναι ελεύθεροι οι επιχειρηματίες να επενδύουν όπου θέλουν; Δεν είναι ελεύθεροι να παίρνουν τα κεφάλαιά τους και να τα βγάζουν;.. Διάβαζα σήμερα στις εφημερίδες ότι εισέρευσε, λέει, περισσότερο χρήμα από το εξωτερικό τώρα, αλλά κυρίως για εξαγορές επιχειρήσεων. Δεν είναι ούτε επενδύσεις σε νέους τομείς. Δεν ξέρω, αλλά έτσι πρέπει να είναι. Οι οικονομικές σελίδες συνήθως μιλάνε πάνω σε συγκεκριμένα στοιχεία.

Γίνονται εξαγορές. Π.χ. είναι επένδυση σοβαρή κάποιος να αγοράσει την τεχνική βάση της «Ολυμπιακής»; Υπήρχε τεχνική βάση χωρίς να είναι εξαγορασμένη. Αρα βλέπετε ότι γίνονται επενδύσεις με εξαγορά επιχειρήσεων, με στόχο το κλείσιμο του παραγωγικού μέρους και τη διατήρηση του εμπορικού κυκλώματος, ή της βάσης για τη διακίνηση ξένων προϊόντων. Είναι δηλαδή πολύ σύνθετο το ζήτημα.


Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιοι που παίρνουν μίζες. Η διαφημιστική εκστρατεία που γίνεται στα πλαίσια του ανταγωνισμού είναι σπατάλη χρημάτων. Βέβαια, γι' αυτόν που τα σπαταλά για να διακινήσει τα εμπορεύματά του, είναι μια σπατάλη που του φέρνει κέρδος. Αλλά αν το δούμε συνολικά στην κοινωνία, είναι μια δαπάνη αντιπαραγωγική. Πόσα ξοδεύονται για τη διαφήμιση των γιαουρτιών; Είναι παραγωγική αυτή η δαπάνη, από τη σκοπιά του λαού; Δεν είναι.

Αντίθετοι στη λογική της μικρής, της μεσαίας και της μεγάλης μίζας

-- Συνήθως όμως δεν είναι μόνο αυτός που παίρνει τη μίζα, υπάρχει και αυτός που τη δίνει. Ερευνα της ΑΔΕΔΥ και δημοσιεύματα δείχνουν ότι οι νέοι εξαναγκάζονται να πληρώνουν για να βρουν δουλιά...

-- Αλ. Π.: Να ξεχωρίσουμε το εξής: Ως ΚΚΕ είμαστε ριζικά αντίθετοι με τη λογική της μικρής, της μεσαίας και της μεγάλης μίζας. Αν θέλετε είναι μέσο διαφθοράς συνειδήσεων. Και επειδή εμείς υποστηρίζουμε την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος - λαϊκό κίνημα μαζικό, με διαφθορά συνειδήσεων, δύσκολα αναπτύσσεται. Ετσι δε λύνεις τα προβλήματά σου και, αν θέλετε, γίνεσαι συνένοχος των μεγάλων μιζαδόρων. Επομένως, εμείς αυτό το απορρίπτουμε, το καταδικάζουμε. Καταλαβαίνουμε ότι θέλουν μία βοήθεια οι νέοι άνθρωποι να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να επωφελούνται από το καθεστώς της μεγάλης μίζας και να ζητούν και αυτοί κάποια ψίχουλα. Θέλει όμως πολύ μεγάλη υπομονή ή και διά του παραδείγματος. Ούτε μπορεί κανείς να το δει απλώς με ένα ευαγγελικό κήρυγμα στον απλό κόσμο.

Από και πέρα είμαστε ασυμβίβαστοι με αυτά τα πράγματα. Πού είναι η διαφορά μας με άλλες αντιλήψεις που υπάρχουν σχετικά με αυτό: Δεν μπορείς να χτυπάς το σαμάρι... Αυτή είναι η ουσία. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να εγγράφουν στους ισολογισμούς τους το ποσό που διαθέτουν για τη μίζα χωρίς αποδείξεις, χωρίς να λένε ονόματα. Η μίζα είναι και νομιμοποιημένη. Απλώς, και δεν είναι απλό πράγμα, καταγγέλλεται, όταν την εισπράττουν οι πολιτικοί, τη μίζα. Οταν λέμε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, κάποτε θα φτάσει και στην ουρά...

Για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση

-- Χτες ο υπουργός Εσωτερικών, μας είπε ότι πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε το νομοσχέδιο, που προβλέπει την εκλογή δημάρχων και νομαρχών από την α' Κυριακή. Η δική σας στάση σαν κόμμα ποια θα είναι;

-- Αλ. Π.: Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι. Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής παντού, και μάλιστα υπέρ της έμμεσης εκλογής δημάρχων. Δε συμφωνούμε με αυτό το δημαρχοκεντρικό σύστημα. Με την απλή αναλογική σχηματίζονται τα δημοτικά συμβούλια και από κει γίνεται και η εκλογή δημάρχου. Αυτό είναι και το πιο γνήσιο με τα σημερινά δεδομένα. Το 42% - τα μέτρησε η ΝΔ - υπηρετεί κάποιες σκοπιμότητες. Δε θα διαμορφώσουμε την πολιτική μας με βάση τις σκοπιμότητες της ΝΔ.

-- Θα συμμετέχετε σε αυτόν το διάλογο που άνοιξε;

-- Αλ. Π.: Αν έρθει στη Βουλή θα συμμετέχουμε.

-- Πόσο είναι «ανοιχτό» το ΚΚΕ στις συνεργασίες στις δημοτικές εκλογές; Διαβάζουμε ότι στριμώχνεται η Αριστερά με το 42%...

-- Αλ. Π.: Αν βέβαια είχε κανείς στο νου του το εκλογικό σύστημα και την εκλογή στα δημοτικά συμβούλια, χωρίς να σκέφτεται αυτή η εκλογή για ποιο σκοπό είναι, τότε θα ασχοληθεί μόνο με το εκλογικό σύστημα και θα κάνει συνεργασίες πάσης φύσεως, προκειμένου να βγάλει περισσότερους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους. Εμείς δεν το βλέπουμε έτσι. Καταρχήν προτάσσουμε τα προβλήματα. Τα γενικά προβλήματα του λαού. Πιστεύουμε ότι η μάχη των τοπικών εκλογών έχει γενικό πολιτικό χαρακτήρα. Και δε φοβόμαστε να το πούμε αυτό. Γιατί σε αυτόν το γενικό χαρακτήρα συμπεριλαμβάνουμε την ανεργία, την ακρίβεια, τα τοπικά έργα που χρειάζονται, το περιβάλλον, τους ελεύθερους χώρους, το φορολογικό. Ολα τα μεγάλα προβλήματα. Οταν λέμε γενικό πολιτικό ζήτημα, δεν είναι αποσπασμένο από την πραγματικότητα.

Θα ανοίξουμε το θέμα πώς έχει εξελιχθεί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης...

-- Είναι αντιλαϊκός ο θεσμός;

-- Αλ. Π.: Δεν μπορούμε να αποσπάσουμε το θεσμό από το θεσμικό πλαίσιο που έχει. Π.χ. η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε ένα θεσμό ιδιωτικοποιήσεων και φορολογικής πολιτικής. Αυτό είναι φιλολαϊκό; Ενας θεσμός από μόνος του δεν είναι φιλολαϊκός ή προοδευτικός. Πρέπει να τον δεις συγκεκριμένα. Αυτός ο θεσμός υποτάσσεται σε ένα σχέδιο, σε ένα θεσμικό, νομικό πλαίσιο. Οι δήμαρχοι και οι νομάρχες καλούνται να συμμετέχουν στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Καλούνται να συμμετέχουν στην πολιτική ανάθεσης έργων στους ιδιώτες. Αυτό είναι φιλολαϊκό; Δεν υπάρχει θεσμός ουδέτερος.

-- Ετσι όπως τα λέτε, δεν υπάρχει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ;

-- Αλ. Π.: Γιατί να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ; Αφού λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την ίδια πολιτική με τη ΝΔ, όταν το δοκιμάσαμε στις πλάτες μας, γιατί να συνεργαστούμε; Θα ήμασταν εντελώς ανακόλουθοι να συνεργαστούμε με ένα κόμμα, το οποίο μάλιστα ξεκίνησε το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο το 1994 και το προχώρησε το 1998.

Σε ό,τι αφορά το ΣΥΝ. Πέραν των γενικότερων και ουσιαστικότερων διαφορών που έχουμε, ο ΣΥΝ θα έλεγα δυστυχώς, και θα το έλεγα και με κεφαλαία, συνέπραξε και στα θέματα της ΤΑ. Και στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και στην πολιτική. Και στα ψηφοδέλτια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, και εκεί που ήταν αντιπολίτευση τελικά πολιτεύτηκε με τον ίδιο τρόπο. Και στα κεντρικά όργανα, ας πούμε τα συνδικαλιστικά των δημάρχων και των νομαρχών, έχουν παρθεί ομόφωνες αποφάσεις σε βασικά ζητήματα. Εδώ μιλάμε σε επίπεδο κομμάτων. Και δε δέχομαι το «τοπικές κοινωνίες». Δηλαδή, είμαι το ΚΚΕ, μετά βάζω ένα καπέλο «τοπικό» και πότε πηγαίνω με το ΠΑΣΟΚ, πότε με τη ΝΔ, το ΣΥΝ και πότε με τον εαυτό μου, λέγοντας ως Κόμμα ότι εγώ μετατρέπομαι τοπικά σε «τοπική κοινωνία». Θέλουμε να συνεργαστούμε με δυνάμεις τοπικά, με ανθρώπους που συνεργαστήκαμε ως τώρα, θέλουμε νέες συνεργασίες. Δε σημαίνει ότι θέλουμε να φτιάξουμε κομματικά ψηφοδέλτια, αλλά η κατεύθυνση είναι ενιαία. Και πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν ενιαία κατεύθυνση. Απλώς την ντύνουν με το σύνθημα της «τοπικής κοινωνίας», για να περάσουν τη δική τους πολιτική».

-- Αν έρθει στη Νίκαια η ΝΔ και πει «δεν κατεβάζω υποψήφιο και στηρίζω το ΚΚΕ» εκεί τι θα κάνετε;

-- Αλ. Π.: Εμείς θα σηκώσουμε σημαίες και θα καλέσουμε τον κόσμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν τον υποψήφιο δήμαρχο που υποστηρίζουμε. Και θα λέμε εγκαταλείψτε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο στις τοπικές εκλογές, αλλά και στο πολιτικό πεδίο. Και στις βουλευτικές εκλογές. Είμαστε αντίθετοι με την κυβέρνηση σ' αυτό και σ' αυτό. Δε θα μειώσουμε την κριτική μας στη ΝΔ, γιατί σε ένα δήμο η ΝΔ, για δικούς της λόγους, κάνει αυτόν τον ελιγμό. Από κει και πέρα θα πούμε: Οσοι πιστοί προσέλθετε, απλοί ψηφοφόροι, αλλά να έχετε υπόψη σας ότι εμείς θα είμαστε πολέμιοι στο κόμμα που εσείς ψηφίζετε. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να ξέρουν οι άνθρωποι τι ψηφίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ