Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΣΥΕ
Εκατοντάδες χιλιάδες οι άνεργοι

Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία, παρά τα «μαγειρέματα», δεν μπορούν να κρύψουν το μέγεθος της ανεργίας

Σε 466.835 έφτασαν οι άνεργοι σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το β΄ τρίμηνο του 2005, προκαλώντας νέα δημαγωγική θριαμβολογία από την πλευρά της κυβέρνησης, που επιχειρεί, με μαγειρεμένα στοιχεία, να πείσει για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της στον τομέα της ανεργίας. Πέρα από τη ζοφερή για τους εργαζομένους πραγματικότητα, που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές, πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις της ανεργίας, καθώς τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται δεν περιλαμβάνουν στους ανέργους όσους δουλεύουν έστω και μία ώρα τη βδομάδα, αλλά και όσους συμμετέχουν σε προγράμματα μαθητείας ή επαγγελματικής κατάρτισης και οι οποίοι μάλιστα δεν ασφαλίζονται. Αλλωστε, σύμφωνα ακόμα και με αυτά τα επίσημα στοιχεία, οι άνεργοι κατά μέσον όρο παραμένουν σταθερά πάνω από μισό εκατομμύριο.

Κατά τ' άλλα, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση της ανεργίας συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004 (από 10,2% σε 9,6%) αλλά και ότι από το σύνολο των ανέργων οι 262.000 (το 56%) είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 12 μήνες. Οι άνεργοι που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας φτάνουν περίπου τους 179.000, ποσοστό 38,3% επί του συνόλου των ανέργων. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι και πάλι υπερδιπλάσιο (15,2%) από εκείνο των ανδρών (5,8%). Στους νέους, ηλικίας 15 - 29 ετών, το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 18,8%. Στις γυναίκες αυτής της ηλικίας, το ποσοστό φτάνει το 26,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού τους. Το ποσοστό ανεργίας στους οικονομικούς μετανάστες φτάνει το 8,3%. Την υψηλότερη ανεργία παρουσιάζουν η Δυτική Μακεδονία (18,4%), η Ηπειρος (11,5%), η Κεντρική Μακεδονία (11,1%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (11%), η Δυτική Ελλάδα (11%), η Στερεά Ελλάδα και Εύβοια (10,5%) και το Βόρειο Αιγαίο (10,4%).

Ενώ το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 4,8% των απασχολουμένων. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τους μερικώς απασχολούμενους, το 48,4% κατέφυγε στη μερική απασχόληση, επειδή δεν έγινε δυνατό να βρει δουλιά με πλήρη απασχόληση. Τέλος, οι μισθωτοί αποτελούν το 64% των απασχολουμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ