Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«FLASH»
«Θύματα» οι εργαζόμενοι

Στον... ΟΑΕΔ παραπέμπει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους που θα μείνουν στο δρόμο. Συνεδριάζει σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή των Ενώσεων στον Τύπο για αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Πλήγμα στο δικαίωμα των εργαζομένων στη δουλιά, αλλά και στην ενημέρωση αποτελεί η απόφαση του ιδιοκτήτη του «Flash» Σωτήρη Πουλόπουλου να προχωρήσει στο κλείσιμο του σταθμού και του «Flash.gr», επικαλούμενος οικονομικά προβλήματα.

Η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για το «λουκέτο» του «Flash» αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, επιχειρώντας την αναδιάρθρωση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Προκλητικά μάλιστα έφθασε χτες στο σημείο διά στόματος αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Θοδωρή Ρουσόπουλου να ανακοινώσει ότι οι εργαζόμενοι του «Flash» αφού κλείσει ο σταθμός μπορούν να πάνε σε «κατάλληλα προγράμματα» τα οποία ως γνωστό γίνονται μέσω του ΟΑΕΔ. Ο υπουργός Τύπου εξακολουθεί να εμπαίζει τους εργαζόμενους του σταθμού που μένουν «άστεγοι» σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι». Δημοσιογράφοι δηλαδή «επιδοτούνται» με «προγράμματα» ανεργίας. Ο υπουργός είπε ότι ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Γιακουμάτος «έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους εργαζόμενους του "Flash" για διαβουλεύσεις»!

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή των συνεργαζόμενων Ενώσεων του Τύπου και των ΜΜΕ μετά από κάλεσμα του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Το ΔΣ αποφάσισε να προτείνει στις Ενώσεις την οργάνωση κοινής πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης σε όλες τις επιχειρήσεις ενημέρωσης, καθώς και συγκέντρωση - διαδήλωση στην Αθήνα προς τα υπουργεία Επικρατείας και Εργασίας.

Το κλείσιμο του ραδιοφωνικού σταθμού από τον Σ. Πουλόπουλο, αποδεικνύει για πολλοστή φορά τα παιχνίδια που παίζονται στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο από τους ιδιοκτήτες με θύματα τους εργαζόμενους. Αποκαλύπτεται για μία ακόμη φορά πως οι πραγματικοί ιδιοκτήτες κρύβονται πίσω από αχυράνθρωπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος του σταθμού ορισμένοι που γνωρίζουν καλά τα πράγματα, μίλησαν ανοιχτά ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται ο πρώην ιδιοκτήτης του σταθμού Σωκράτης Κόκκαλης.

Απέναντι στις δραματικές εξελίξεις οι εργαζόμενοι δεν κάνουν «μνημόσυνο», όπως είπαν, αλλά βρέθηκαν όλοι ενωμένοι στα πόστα τους για να επιτελέσουν το έργο τους. Δέχτηκαν χιλιάδες τηλεφωνήματα συμπαράστασης από ακροατές αλλά και από εργαζόμενους άλλων ραδιοφωνικών σταθμών. Δεν έλειψε όμως και η ενημέρωση της επικαιρότητας, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν το «πνίξιμο» της είδησης του κλεισίματος του «Flash» από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων προχτές το βράδυ.

Χτες ο Σωτήρης Πουλόπουλος είχε κληθεί στην έκτακτη Ολομέλεια του ΕΣΡ μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ο ιδιοκτήτης δεν παρέστη και έστειλε δικηγόρο του σταθμού η οποία άφησε «όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά» και επανέλαβε ότι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν μέχρι τις 20 Οκτώβρη. Χτες επίσης είχαν συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος και μέλη του ΔΣ με τον πρόεδρο του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη για το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας του «Flash». To ΕΣΡ διευκρινίζει ότι έχει δικαιοδοσία για έγκριση ή μη των μεταβιβάσεων των ραδιοφωνικών σταθμών ή μετοχών. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης είπε ότι σε περίπτωση που κλείσει ο «Flash» το ΕΣΡ θα ανακαλέσει την άδεια και σε ό,τι αφορά τη συχνότητα υπογράμμισε ότι θα μπει στον επόμενο διαγωνισμό για άδειες.

Ενισχύονται τα κέρδη των επιχειρηματιών

Με τις δραματικές εξελίξεις στον «Flash» και με τα συσσωρευμένα προβλήματα τα οποία εμφανίζονται στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ ασχολήθηκε χτες το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στην πρώτη μετά τη συγκρότησή του συνεδρίαση. Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσης κατά του κόσμου της εργασίας από την κυβέρνηση και την εργοδοσία κλείνουν επιχειρήσεις Ενημέρωσης και πολλαπλασιάζονται οι άνεργοι, αφαιρούνται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα». Επιρρίπτει την ευθύνη στην πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία «ενισχύει τα κέρδη των επιχειρηματιών σε βάρος των εργαζομένων και του λαού». Επισημαίνει επίσης, ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, καθώς και το ΕΣΡ δεν μπορούν να εμφανίζονται ως Πόντιοι Πιλάτοι και ότι «καθημερινά αποδεικνύονται σύμμαχοι της εργοδοτικής ασυδοσίας όπου και όπως αυτή εκδηλώνεται». Αναφέρεται επίσης στη διαπλοκή της οικονομικής και της πολιτική εξουσία που «οδηγεί σε αδιέξοδα, αναδιατάσσεται επώδυνα για τον κλάδο μας και προετοιμάζει τις θέσεις για "νέα τζάκια"».

Ενδιαφέρον για αγορά του σταθμού μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όπως είπαν, εκδήλωσαν χτες οι Νίκος Κακαουνάκης και Θέμος Αναστασιάδης, ενώ επιστολή προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απέστειλε ο Αιμίλιος Λιάτσος, με την οποία ανακοινώνει την πρόθεσή του να προχωρήσει στην αγορά του «Flash».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ