Κυριακή 9 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιάννης Δημητριάδης
Γιάννης Δημητριάδης
Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗΣ (Γιάγκος ) ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, έφυγε από τη ζωή στις 10 Οκτώβρη 1952.

Τιμώντας τη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 2.660 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση ως πρώτη δόση.

Για την οικογένειά του: Η γυναίκα του Ευγενία

Τα παιδιά τους: Ιωάννα και Νίκος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του εκλεκτού συντρόφου ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΠΠΑ, προσφέρω στην ΚΟ Πειραιά, 130 δολάρια Αυστραλίας, με την ευχή όλη η νεολαία να του μοιάσει.

Ο «μικρός» Γιώργος Μανικάκης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου μου στη ζωή και στον αγώνα ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΙΑΝΑΚΟΥ, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, προσφέρω στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

Ελένη Κατσιανάκου

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 6 μηνών από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΝΑΣ (Αννίκας) ΤΣΑΠΑΛΑ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Καλογρέζας.

Τα ανίψια της Χρήστος - Μαίρη

* * *

Στη μνήμη των στελεχών του ΚΚΕ ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΠΟΥ αταλάντευτου κομμουνιστή και ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΑΡΑΚΟΥ οι οποίοι έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, φίλοι και σύντροφοι του Ν. Δημαράκου από το Τορόντο του Καναδά, προσφέρουν στο ΚΚΕ 250 δολάρια Καναδά, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Πατησίων.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΜΠΑΜΠΗ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος έως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, η Ντίνα Κονταρίνη (Μπέμπα Δρακοπούλου) προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ληξουρίου.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 9 Οκτώβρη, συμπληρώνονται 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος σύζυγός μου ΘΩΜΑΣ Αποστόλη ΚΕΤΕΓΕΝΙΔΗΣ, από την Κορομηλιά Κιλκίς. Υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μαχητής του ΔΣΕ και για τη δράση του εξορίστηκε στο Μακρονήσι. Εως το θάνατό του έμεινε πιστός στο ΚΚΕ.

Δημήτρης Κατσιανάκος
Δημήτρης Κατσιανάκος
Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟΒ Κορομηλιάς.

Η σύζυγός του Ολγα

* * *

Φωτ.

Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ, οπαδός του ΚΚΕ, η οποία «έφυγε» στις 10 Αυγούστου 2005, σε ηλικία 90 χρόνων, στάθηκε παλικαρίσια και στήριξε την οικογένεια, αλλά και τον σύντροφό της στα δύσκολα χρόνια της αγωνιστικής -αντιστασιακής δράσης του. στα χρόνια των διώξεων, των φυλακίσεων και της εξορίας.

Στη μνήμη της ο σύντροφος της ζωής της Κοσμάς Χαραλαμπίδης αντιστασιακός και τα παιδιά της, προσφέρουν στο ΚΚΕ 500 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ωραιόκαστρου.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση δυόμισι χρόνων από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΠΑΝΤΙΩΤΗ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ιλίου.

* * *

Οι αδελφές Ανθούλα και Μελπομένη προσφέρουν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» στη μνήμη του αδελφού τους ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ και στη μνήμη των γονιών τους.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΜΙΧΑΗΛ ΝΙΚΑΣ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 28 Ιούλη 2005, γεννήθηκε το 1924 στο Λιτόχωρο Πιερίας. Εφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ του χωριού του και στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Το 1948 εντάχθηκε στις γραμμές του ΔΣΕ. Ελαβε μέρος στις μάχες του Γράμμου, του Βίτσι και τραυματίστηκε.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια..

Επαναπατρίστηκε το 1975. Εως το θάνατό του ζούσε στη Θεσσαλονίκη.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, 50 ευρώ στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΡΥΔΗΣ (Κόλιας) γεννήθηκε στο Καρς του Καυκάσου. Το 1922 σε ηλικία 10 χρόνων, ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα. Το 1936 εγκαταστάθηκαν στο χωριό Κρυόβρυση Εορδαίας Πτολεμαΐδας. Η ζωή στο χωριό σκληρή. Φτώχεια καταραμένη. Η ενηλικίωσή του τον βρίσκει στα χρόνια σημαντικών αλλαγών στην ηγεσία του ΚΚΕ. Επηρεάζεται από τα ιδανικά του ΚΚΕ και όταν υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του, είναι ήδη μέλος του ΚΚΕ. Αρχίζουν οι διώξεις. Στη δικτατορία του Μεταξά συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και εξορίζεται σε διάφορα νησιά.

Γιάννης Λίππας
Γιάννης Λίππας
Με την εισβολή των Ιταλών και Γερμανών στη χώρα μας και την έναρξη της Εθνικής Αντίστασης.ήταν από τους πρώτους αντάρτες που εμφανίστηκαν στην περιοχή.

Μετά την Απελευθέρωση - το 1946 - συλλαμβάνεται και κακοποιείται άγρια. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, περνάει στην παρανομία και αργότερα καταφεύγει στο ΔΣΕ. Τραυματίζεται βαριά, μεταφέρεται στην Ουγγαρία για θεραπεία, όπου του αφαιρούν το κατεστρεμμένο μάτι του και φεύγει για την Τασκένδη, όπου βρισκόταν και η μητέρα του, επίσης μαχήτρια του ΔΣΕ.

Τον Απρίλη του 1980 προσβλήθηκε από βαριά, ανίατη αρρώστια, επιστρέφει στην πατρίδα και τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου πεθαίνει. Πέρασαν 25 χρόνια από το θάνατό του.

Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός έως το θάνατό του.

Ο γιος του Αρ. Καρύδης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΓΕΩΡΓΙΑΣ Πάνου - ΜΠΕΡΜΠΕΡΙΔΗ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, η οποία έως το τέλος της ζωής της έμεινε πιστή στα ιδανικά του Κόμματός μας, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ ΕΒΕ Αγρινίου 100 ευρώ.

Τα ανίψια της Γιάννης Πάνου - Σοφία Τσολακίδου

* * *

Με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από τον πρόωρο θάνατο της ΜΑΡΙΑΣ Παπουνίδου - ΠΟΡΚΟΥΛΙΔΟΥ, ο σύζυγός της Γιάννης Πορκουλίδης προσφέρει στη μνήμη της 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λαχανά Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Στις 18 Αυγούστου 2005 «έφυγε» από κοντά μας η ΜΑΡΙΝΑ ΖΩΤΟΥ από τον Τσαμαντά Θεσπρωτίας.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 200 ευρώ στην ΚΟΒ Φαρμακοϋπαλλήλων.

Ο σύζυγός της Θεόδωρος Ζώτος και η οικογένειά του.

* * *

Φωτ.

Στις 10 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο του αγαπητού μας θείου και παππού ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΑΤΖΗΜΑ. Γεννήθηκε το 1917 στο Τρίκωμο Γρεβενών. Από τα 16 χρόνια του ανέπτυξε σημαντική δράση στο αριστερό λαϊκό κίνημα. Ελαβε μέρος στον πόλεμο του '40-'41 ως λοχίας Πυροβολικού και διακρίθηκε για την παλικαριά του.

Εμμανουήλ Βασίλαρος
Εμμανουήλ Βασίλαρος
Στην Κατοχή στάλθηκε στη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ και αποφοίτησε με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Πολέμησε ενάντια στους κατακτητές και τραυματίστηκε τον Μάη του 1944 στη μάχη της Ξηρολίμνης.

Μετά τη Βάρκιζα πιάστηκε και εκτοπίστηκε στη Λήμνο, στον Αϊ Στράτη και στο Μακρονήσι.

Το 1947, συλλαμβάνεται από τη χούντα και περνά από στρατοδικείο με καταδικαστική απόφαση.

Είχε αξιόλογη συνδικαλιστική δράση, συμμετείχε ενεργά στις εκδηλώσεις του ΚΚΕ καθώς και στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπήρξε μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Γρεβενών, από τα ιδρυτικά μέλη του Παραρτήματος του νομού Γρεβενών της ΠΕΑΕΑ και υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ στο Δήμο Γρεβενών.

Ηταν ακούραστος αγωνιστής, ακέραιος και αγαπητός.

Θα μας μείνει αξέχαστος για τη ζωντάνια, το δυναμισμό και το αστείρευτο πάθος του για τη ζωή.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

Ο ανιψιός του Χρήστος Γκατζήμας και η οικογένειά του.

* * *

Φωτ.

Στις 27 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γεωργίου ΒΑΣΙΛΑΡΟΥ. Γεννήθηκε στο Πλωμάρι το 1913. Ορφανός από πατέρα μπήκε μικρός στη βιοπάλη. Πολέμησε ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς επιδρομείς και υπέφερε τα δεινά της υποχώρησης. ΕΠΟΝίτης στη Λέσβο στην Κατοχή, πιάστηκε μετά την Απελευθέρωση και εξορίστηκε στον Αϊ Στράτη και την Ανάφη.

Εμεινε πιστός στα ιδανικά του επιστημονικού σοσιαλισμού και αγωνιζόταν ως το θάνατό του από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΑΕ Μεσογείων: Η σύζυγός του Μερσίνη 30 ευρώ. Τα παιδιά του Γιώργος Βασίλαρος 30 ευρώ, Ειρήνη Βασίλαρου - Αρδαβάνη 30 ευρώ και η αδελφή του Πηνελόπη Αρμενάκα 30 ευρώ.


Γιώργος Ζαπαντιώτης
Γιώργος Ζαπαντιώτης

Αννα Τσαπάλα
Αννα Τσαπάλα

Γεωργία Μπερμπερίδη
Γεωργία Μπερμπερίδη

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ