Σάββατο 8 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τσε Γκεβάρα

«Στη μέση του Μάρτη / Στη μέση της Λατινικής Αμερικής / Στη μέση της καρδιάς μας / κι αυτοί οι πρόγονοι / που σας σπρώχνουν μέχρι την άκρη. / Μετακομίζοντας την Ιστορία προς τα εμπρός / και κάνοντας μια απλή πορεία σε έφοδο...» (Θάνος Ασίκης)

Τριάντα οχτώ χρόνια έχουν περάσει απ' τη στιγμή που ο γεριγέρο Τσε Γκεβάρα άφηνε την τελευταία πνοή της ελευθερίας του. Δολοφονημένος από τις βολιβιανές κυβερνητικές δυνάμεις και τη CIA, για την υπεράνθρωπη προσπάθειά του ν' ανάψει τη «φωτιά» της επανάστασης σ' όλη τη Λατινική Αμερική. Η επαναστατική ιστορία των «κολασμένων» τον τίμησε ως τον κορυφαίο θρύλο. Γι' αυτό το επαναστατικό εντελβάις μίλησαν εκατοντάδες άνθρωποι των γραμμάτων. Τον τραγούδησαν εκατομμύρια στόματα. Η μορφή του είναι διαρκώς παρούσα. Πλανιέται στο πασίγνωστο πορτρέτο του Κόρντα, στο ημερολόγιο της Βολιβίας, μέχρι το τραγούδι, τα σοσιαλιστικά οράματά του, τα δάκρυα των καταπιεσμένων όλου του κόσμου να γίνουν «μαργαριτάρια» της Ιστορίας, της διαλεκτικής.

Ο Νικολάς Γκιγιέν, ιστορικός βετεράνος της Κουβανικής Επανάστασης, τον Οκτώβρη του 1967 έγραφε για τον Τσε: «Νεκρός κι αν έπεσες σε τίποτε το φως σου δε λιγόστεψε. / Ενα πύρινο άτι ανακρατάει το παρτιζάνικο όραμά σου ψηλά, / στον αέρα ανάμεσα και στα σύγνεφα της Σιέρα. / Κι αν τη φωνή σου έχασες, δε σώπασες. / Κι αν σε πυρπόλησαν, σ' έθαψαν στο χώμα, / σε καταχώνιασαν σε νεκροταφεία, / σε μαύρους λόγκους και σ' αγριότοπους ερημικούς, / να σε αφανίσουν δε θα το δυνηθούν. / Τσε καπετάνιε! / Σταυραδελφέ! / Χασκογελάει η Βόρεια Αμερική, / γεμάτη ευφροσύνη τα δόντια της... / Ξάφνου όμως συνταράζεται στην κλίνη των δολαρίων της / το γέλιο πετρώνει - μάσκα ασάλευτη - / έτσι, καθώς το μετάλλινο σκήνωμά σου, / ανορθώνεται υψηλά, σκορπιέται και / διαμοιράζεται στους ανυπομόνευτους αντάρτες, / έτσι καθώς, βαρυπληγωμένο από τους μισθοφόρους, τ' όνομά σου / φωτομανάει στην αμερικανική σκοτεινιά / ίδιο αστέρι κρεμασμένο καταμεσής σ' ένα όργιο. / Εσύ Γκεβάρα το 'ξερες, / μα από ντροπαλοσύνη δεν το φανέρωσες για να μη μιλήσεις για τον εαυτό σου / δεν το 'λεγες Τσε καπετάνιε! Σταυραδελφέ! / Τώρα βρίσκεσαι όπου Γης. / Στον Ινδιάνο, που από όνειρα είναι καμωμένος και χαλκό. Στο Μαύρο που 'χει ξεσηκωθεί φουσκωμένος ανθρωποθάλασσα / και στον πετρελαιοεργάτη, στο δουλευτή του νίτρου / στους απέραντους κάμπους με τους κρυψώνες / στο αλάτι, στη ζάχαρη, στις φυτείες καφέ, / παντού είσαι εσύ / ένα κινούμενο άγαλμα / έτσι όπως έπεσες ζωντανός / έτσι όπως δεν σε ήθελαν. / Τώρα η Κούβα και με σφαλιστά τα μάτια / σε θωρεί μπροστά της. / Μάγουλο μ' ανάρια γενειάδα / και την κρεατοελιά του νεαρού αγίου / πάνω σε κεχριμπάρι πρόσωπο. / Φωνή αταλάντευτη που κουμαντάρει χωρίς να διατάζει / που διατάζει συντροφικά, που κουμαντάρει σα φίλος / τρυφερή φωνή και σκληρή μαζί συντρόφου ηγέτη. / Κάθε μέρα σε θωρούμε υπουργό / κάθε μέρα φαντάρο / κάθε ημέρα / ένα απλό και δύσκολο παλικάρι κάθε μέρα. / Περνάς με το ξεθωριασμένο, κουρελιάρικο γεμάτο τρύπες αμπέχονό σου. / Εκείνο που φόραγες στη ζούγκλα, το ίδιο που φορούσες στη Σιέρα. / Μισόγυμνο το πολυδύναμο στ' άρματα και στο λόγο στέρνο σου. / Λαίλαπας πύρινος και ρόδο αργοσάλευτο. / Θα βαδίσουμε μαζί. / Θέλουμε να πεθάνουμε για να ζήσουμε, όπως πέθανες εσύ. / Για να ζήσουμε όπως ζεις εσύ». (Μτφ. Στάθης Κανναβός).

Τσε Γκεβάρα, το αστέρι της επαναστατικής δράσης δεν έσβησε! Ούτε τέλειωσαν οι ιδεολογίες. Δεν υπάρχει τέλος της Ιστορίας.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ