Κυριακή 16 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Οι καθημερινοί ήρωες του χτες

«Γράφω αυτές τις γραμμές μέσα στ' άγρια μεσάνυχτα. Εξω βρέχει και μέσα εγώ ονειρεύομαι και φέρνω στο νου μου όλους αυτούς τους ανθρώπους που με την εργασία τους, την παραγωγική εργασία τους, κατάφεραν να επιζήσουν στις πολύ δύσκολες συνθήκες της εποχής, αλλά και σ' έναν πολύ δύσκολο εργασιακό χώρο, αφάνταστα δύσκολο για μόνιμη κατοικία. Το βιβλίο αυτό, που αργότερα θα βρω τον τίτλο του, θα ασχοληθεί με τα μαγαζιά και τα επαγγέλματα της Αιγνούσας μέσα στο χρόνο και από πολύ παλιά μέχρι τις μέρες μας, με ιδιαίτερη έμφαση από το 1940 και μετά. Θα καλύψουμε περισσότερο τα επαγγέλματα για τα οποία δε γνωρίζουμε να έχουν γραφτεί πολλά πράγματα. Μας ενδιαφέρει κυρίως ο μόχθος του καθημερινού ανθρώπου που ακονίζει το μυαλό του και προσπαθεί να επιζήσει στις δύσκολες συνθήκες ενός νησιού απομονωμένου από τον γύρω κόσμο»...

Αυτά σημειώνει η Σκευούλα Τσελέκου - Μπαρούνη στην εισαγωγή του πραγματικά πολύτιμου βιβλίου της «Tα παλιά επαγγέλματα και τα μαγαζιά της Aιγνούσας Xίου (Διάφορες ασχολίες και σχετικές ιστορίες)» (Εκδόσεις «Πάλκο», Αθήνα 2005).

Μέσα από τις τετρακόσιες ογδόντα εννιά καλογραμμένες σελίδες του περνούν οι ναυτικοί, οι γεωργοί, οι ψαράδες, οι οικοδόμοι, οι σιδεράδες, οι μαραγκοί και οι καραβομαραγκοί, οι παπουτσήδες, οι υφάντρες, οι μελισσοκόμοι. Παπλωματάδες, γανωματές, ακονιτζήδες, τσικουδάδες, παστελάδες, αγωγιάτες, ραντιστές, παγοπώλες, προξενήτρες, ιερείς και νεωκόροι, φαροφύλακες και αγροφύλακες δίνουν το «παρών». Ολοι αυτοί οι άνθρωποι που έζησαν ταπεινά αλλά τόσο δημιουργικά, που μόχθησαν αλλά που συνέβαλαν στο κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής και του τόπου, ανασταίνονται. Ξαναζούν, χάρη στην επίμονη και επίπονη έρευνα της συγγραφέως, η οποία καταφέρνει να δώσει ζωή στο παρελθόν και τους μικρούς καθημερινούς ήρωές του. Κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, χαράζει στο νου του τις αλλοτινές, απαραίτητες όμως για την καθημερινότητα, δραστηριότητες. Δηλαδή, με άλλα λόγια, χαρίζει αθανασία στους χτεσινούς μεροκαματιάρηδες, στους αιώνιους αφανείς ήρωες. Ταυτόχρονα, άθελα ή ηθελημένα, πετυχαίνει να ποτίσει την ψυχή μας με μια απροσδιόριστη μελαγχολική, κάπως, νοσταλγία για τα χρόνια που πέρασαν ανεπιστρεπτί. Και κατορθώνει να μας κάνει να νιώθουμε, έστω και εκ των υστέρων, μια απέραντη ευγνωμοσύνη για τούτους τους εξαιρετικούς ανθρώπους. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που πρέπει να όλοι να διαβάσουμε.

* Η Οινούσα (ή Αιγνούσα) είναι το μεγαλύτερο και το μοναδικό νησί που κατοικείται από τα νησάκια του συμπλέγματος των Οινουσσών. Το όνομα Οινούσσες το οφείλει στο εξαιρετικό κρασί που έφτιαχναν και εμπορεύονταν κάποτε οι κάτοικοί της, ενώ το όνομα Αιγνούσα το οφείλει στις κατσίκες (αίγες) που έβοσκαν τη γη της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημήτρης Σταθόπουλος (2021-06-26 00:00:00.0)
«Στάσιμα» αρχαίου δράματος (2006-11-08 00:00:00.0)
Χρονογραφικά περιδιαβάσματα (2006-01-22 00:00:00.0)
«Οι δικοί μας Αγιοι»... (2004-10-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-08-08 00:00:00.0)
ΒΙΒΛΙΟ (1996-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ