Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ»
Εξωραϊσμός του «κοσμοπολιτισμού» του κεφαλαίου

Πλήρως ενταγμένο στον προπαγανδιστικό μηχανισμό ιδεολογικής χειραγώγησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με «όχημα», στην προκειμένη περίπτωση, τον αντιδραστικό «θεσμό» των «Πολιτιστικών Πρωτευουσών», είναι το διεθνές συνέδριο που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων από 14-16/10 στο Ζάππειο, με τίτλο «20 χρόνια πολιτιστικές πρωτεύουσες».

Το συνέδριο, που παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και ο επίτιμος πρόεδρος του Δικτύου Πολιτιστικών Πρωτευουσών Σπύρος Μερκούρης, αφ' ενός, στοχεύει στον «εξωραϊσμό» αυτού του αστικού, «κοσμοπολιτικού» θεσμού μέσα από τη γνωστή προπαγανδιστική φρασεολογία της ΕΕ («ελευθερία του πνεύματος και της πολιτιστικής διαφορετικότητας», δηλαδή: περισσότερη «ελευθερία» κίνησης του κεφαλαίου και πολιτιστική ομογενοποίηση), αφ' ετέρου, «λοξοκοιτά» στα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, δηλαδή και στην πολιτισμική λεηλασία των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Ως προς το τελευταίο είναι χαρακτηριστικό το θέμα της ομιλίας του Ούγγρου Μπάλαζ Μεστερχάζι (επίτροπος του Οργανισμού «Ουγγαρία - Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2010»): «Η ενσωμάτωση των δέκα νέων κρατών στην ΕΕ και η αναγκαιότητα του πολιτισμού για την ενοποίηση της Ευρώπης»!

Αλλωστε, και ο Σπ. Μερκούρης σημείωσε, ότι ο θεσμός «είναι ένα εργαλείο που κάνει τον πολίτη να συμμετέχει, να αισθάνεται και να προσδιορίζει καινούριες σχέσεις με σκοπό τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας».

Στο συνέδριο θα μιλήσουν και εκπρόσωποι ανάλογων «δικτύων» και «θεσμών» από τη Ρωσία, την Αμερική, τον Καναδά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ