Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διπλό βραβείο στο «Ξένο ρούχο»

Ερμηνεύτρια, συνθέτης και μουσικοί επί το έργον...
Ερμηνεύτρια, συνθέτης και μουσικοί επί το έργον...
Το «Ξένο ρούχο» των Δημήτρη Λίβανου (συνθέτης) και Χρήστου Σταυρακούδη (στιχουργός), με ερμηνεύτρια την Σταυρούλα Αρβανιτοπούλου, ήταν ο μεγάλος νικητής του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Το λαϊκό τραγούδι που πήρε το πρώτο βραβείο του πρώτου διαγωνισμού απέσπασε και το βραβείο του κοινού στον προχτεσινό «άτυπο» διαγωνισμό της δεύτερης και τελευταίας βραδιάς του Φεστιβάλ (έλαβε το 19,05 των ψήφων).

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν επίσης με έντεκα τραγούδια τους, ειδικά γραμμένα για τη βραδιά, οι: Λουδοβίκος των Ανωγείων («Και με ρωτάς»), Δήμητρα Γαλάνη - Σταμάτης Κραουνάκης - Κώστας Λειβαδάς («Μάγια Μελάγια»), Νίκος Ζιώγαλας («Κάθε μέρα ένα τραγούδι»), Στέλιος Διονυσίου - Χρήστος Νικολόπουλος - Μάνος Ελευθερίου («Αγιασμένα τραγούδια»), Τάνια Τσανακλίδου - Στέφανος Κορκολής - Νίκος Μωραΐτης («Το μπλουζάκι»), Μανώλης Φάμελλος («Μεγάλα παιδιά»), Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - WC - Ισαάκ Σούσης («Η φάλαινα»), Ιορδάνης Παύλου - Γιάννης Σπανός - Μιχάλης Αβατάγγελος («Καλύτερα»), Μαρία Σπυροπούλου - Στάμος Σέμσης - Μιχάλης Μπουρμπούλης («Αφύλαχτη πόλη»), Αντώνης και Γιάννης Βαρδής - Βασίλης Γιαννόπουλος («Μια βραδιά στη Σαλονίκη»), Φίλιππος Πλιάτσικας («Πηγαίνω μόνος»).

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε στη διάρκεια του αφιερώματος στον αξέχαστο Σταύρο Κουγιουμτζή. Μια αγκαλιά αθάνατα τραγούδια του, που συγκίνησαν και υπενθύμισαν σε όλους τη μαγική «χημεία» του τραγουδιού, ερμήνευσαν οι Παντελής Θεοχαρίδης, Μελίνα Κανά, Ανδρέας Καρακότας, Κώστας Μακεδόνας, Μανώλης Χατζημανώλης, Μιχάλης Παπαζήσης και Μαρία Κουγιουμτζή. Μελωδίες του Στ. Κουγιουμτζή έπαιξε ο Γιώργος Χατζηνάσιος στο πιάνο, ενώ ιδιαίτερο χρώμα έδωσε η Μικρή Μπάντα του Δήμου Καλαμαριάς. Ο Δ. Σαββόπουλος, που επιμελήθηκε το αφιέρωμα, προτίμησε να «χαϊδέψει τ' αυτιά» των Θεσσαλονικέων κάνοντας λογοπαίγνια με μεγάλες δόσεις τοπικισμού. Ακατανόητη η παράταξη στη σκηνή των προσκόπων κατά τη διάρκεια της μελωδικής «διαδρομής» στον αστείρευτο «κόσμο» του Στ. Κουγιουμτζή. Τη βραδιά παρουσίασαν ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Δημήτρης Σταρόβας. Ο Λ. Μαχαιρίτσας, που «διηγήθηκε» την ιστορία «μιας αιμοβόρας, σαρκοβόρας φάλαινας» (εξαιρετικός ο στίχος του Ι. Σούση), σημείωσε ότι «είναι λάθος να λέγεται ότι το Φεστιβάλ είναι πρόβα για τη Γιουροβίζιον», υπογραμμίζοντας ότι ενώ αυτό θα το υποστηρίζει, «για τη Γιουροβίζιον δε θα γίνω πειραματόζωο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν η ΕΡΤ και η ΔΕΘ, το κόστος της διοργάνωσης ανήλθε σε 1,4 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε τραγούδι της δεύτερης βραδιάς στοίχισε 7.000 ευρώ. Τα έσοδα από τα εισιτήρια (4.260 την πρώτη μέρα και 5.200 τη δεύτερη) έφτασαν στα 70.000 ευρώ, ενώ συνολικότερα τα έσοδα ήταν λιγότερα από τα αναμενόμενα. Τα τραγούδια που παρουσιάστηκαν θα κυκλοφορήσουν σε διπλό CD και πιθανότατα και σε DVD.

Τα φώτα του Φεστιβάλ έσβησαν. Οι καλλιτέχνες, καταξιωμένοι και νεότεροι, βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με μια δύσκολη πραγματικότητα. Το μέγα ζητούμενο είναι τι μπορεί να γίνει για την ανατροπή αυτού του σκηνικού, που συνεχίζει, πέρα από τις όποιες γιορτές, να συνθλίβει δημιουργικές φωνές, παλιότερες και καινούριες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ