Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Αποσύρθηκε η εντολή στρατολόγησης στο ΝΑΤΟ

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν χτες οι φοιτητές

Μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ» και κάτω από την πίεση των αντιδράσεων του φοιτητικού κινήματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας, αποσύρθηκε τελικά από τα Τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το κατάπτυστο έγγραφο που καλούσε σε στρατολόγηση φοιτητών για έρευνα του ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε ότι με έγγραφο υπογεγραμμένο από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σπουδών του Πολυτεχνείου, που μάλιστα φαινόταν να διαβιβάζεται «με εντολή του Πρύτανη», καλούνταν οι Γραμματείες των Τμημάτων του Ιδρύματος να ενημερώσουν τους φοιτητές για τις θερινές υποτροφίες στο Κέντρο Υποθαλάσσιων Ερευνών του ΝΑΤΟ. Το συγκεκριμένο Κέντρο του ΝΑΤΟ είχε στείλει εντολή στα κράτη μέλη (στη χώρα μας την εντολή παρέλαβε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και τη διαβίβασε σε πανεπιστήμια) με την οποία απαιτούσε: «Είναι σκόπιμο να ξεκινήσουν νωρίτερα οι τυπικές διαδικασίες στρατολόγησης, ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος για την επεξεργασία των αδειοδοτήσεων ασφάλειας σε εθνικό επίπεδο». Δηλαδή απαιτούσε να ξεκινήσει γρήγορα η διαδικασία στρατολόγησης φοιτητών προκειμένου να ελεγχθούν και τα προσωπικά τους στοιχεία και να κριθεί εάν είναι κατάλληλοι για τη ΝΑΤΟική πολεμική έρευνα!

Χτες, με πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής ΚΣ, φοιτητές του Πολυτεχνείου προχώρησαν σε μαζική παράσταση στην πρυτανεία του Ιρύματος βροντοφωνάζοντας «Αούστε καλά τι λένε οι φοιτητές: ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠ' ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ» και απαιτώντας την άμεση απόσυρση του κατάπτυστου εγγράφου που τους καλεί σε στρατολογία για πολεμικές έρευνες. Μαζί τους βρέθηκαν και εργαζόμενοι του Ιρύματος καθώς σχετική απόφαση είχε πάρει και ο Σύλλογος Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού.

«Με αφορμή το ανωτέρω σχετικό, η αποστολή του οποίου έγινε εν αγνοία της Πρυτανείας, παρακαλώ αφενός να το ανακαλέσετε και αφετέρου να γνωστοποιείτε στο εξής στον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων ή στον Πρύτανη όλες τις περιπτώσεις χορήγησης υποτροφιών ή άλλων χρηματοδοτήσεων, ώστε η διαχείρισή τους να είναι συμβατή με την πολιτική του Ιδρύματος, όπως καθορίζεται από τις αποφάσεις της Συγκλήτου», λέει η εντολή του πρύτανη του Πολυτεχνείου Α. Ανδρεόπουλου, προς τη Διεύθυνση Σπουδών του Ιδρύματος, με την οποία αποσύρεται το κατάπτυστο έγγραφο. Επισημαίνουμε ότι παλιότερα, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου είχε αποφασίσει πως το Ιδρυμα δε θα συμμετέχει σε έρευνες με πολεμικούς σκοπούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ