Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Καταστράφηκαν καλλιέργειες

Σε Αλμυρό και Βελεστίνο, από την παρατεταμένη ανομβρία και την ανυπαρξία αρδευτικών έργων.

Εκατοντάδες καλλιέργειες σκληρού σίτου «χτύπησε» η παρατεταμένη ανομβρία στο Βελεστίνο και στον Αλμυρό Μαγνησίας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ολοκληρωτικές.

Οι αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιές, έχουν περιέλθει σε οικονομικά αδιέξοδα και ζητούν από το υπουργείο Γεωργίας τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, δεδομένου ότι κάθε χρόνο το εισόδημά τους μειώνεται και το κόστος παραγωγής αυξάνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις μη αρδεύσιμες εκτάσεις η συγκομισθείσα παραγωγή κυμαίνεται από 80 έως 100 κιλά σκληρού σίτου ανά στρέμμα, ενώ για τις αρδεύσιμες κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα και φτάνει μέχρι και 250 κιλά ανά στρέμμα.

Οι καταστροφές των καλλιεργειών αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά το πρόβλημα της έλλειψης νερού στη Θεσσαλία και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που δεν προχωρά στην υλοποίηση των απαιτούμενων αρδευτικών έργων για να ποτίζουν οι αγρότες όπως και όσο πρέπει τα χωράφια τους και να πάρουν μια ανάσα, όπως, π.χ., η εκτροπή του Αχελώου, η ανασύσταση της Κάρλας, το φράγμα του Σμοκόβου κ.ά.

Φέτος, δε, το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο από την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, αν ληφθεί υπόψη, μάλιστα, το γεγονός ότι η λειψυδρία εμφανίστηκε πολύ πιο νωρίς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή πριν την έναρξη της περιόδου υπεράντλησης των υδάτων για την άρδευση των καλλιεργειών, κάτι που σημαίνει ότι οι αγρότες θα πουν «το νερό, νεράκι...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ