Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέος τρομονόμος στη Βρετανία

Ενίσχυση της καταστολής και ωμή καταπάτηση των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων επιφέρει ο νέος τρομονόμος στη Βρετανία, που καταρτίστηκε στον «απόηχο» των τρομοκρατικών επιθέσεων του περασμένου Ιούλη.

Μεταξύ των πλέον αντιδραστικών και αυταρχικών διατάξεων του νέου αντιτρομοκρατικού νομοσχεδίου, είναι η κράτηση υπόπτων χωρίς απαγγελία κατηγοριών για διάστημα έως και τρεις μήνες(!), αντί για δύο εβδομάδες, όπως ισχύει σήμερα. Μάλιστα, αμφίβολο είναι αν θα επιτραπεί στον ύποπτο κρατούμενο να μιλάει με το δικηγόρο του ή να ζητήσει αργότερα επανεξέταση της υπόθεσής του.

Το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο ποινικοποιεί επίσης την «εξύμνηση της τρομοκρατίας» και όσους έμμεσα υποκινούν τρομοκρατικές ενέργειες. Μάλιστα τα «αδικήματα» αυτά επισείουν ποινή επταετούς κάθειρξης. Την ίδια στιγμή αφήνεται σκόπιμα θολό και αόριστο τι ακριβώς συνιστά «εξύμνηση», πράγμα που, σε συνδυασμό με τον εξίσου νεφελώδη ορισμό του όρου «τρομοκρατία», προδικάζει εφιαλτικές καταστάσεις για όσους βάλουν στο στόχαστρο οι διωκτικές Αρχές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ωμά ότι η Αστυνομία οφείλει να έχει ενισχυμένες εξουσίες για να μπορεί να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ