Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολλαπλά τα εμπόδια

Η πλατιά συμμετοχή γυναικών κάθε ηλικίας, οι οποίες είχαν γεμίσει ασφυκτικά το χώρο, μέσα κι έξω από την αίθουσα της εκδήλωσης, αποτυπώθηκε και στο διάλογο που ακολούθησε. Ενας διάλογος πλούσιος σε προβληματισμό αλλά και κατάθεση εμπειριών, στον οποίο αποτυπώθηκε ότι η συμμετοχή στον αγώνα όχι μόνο είναι ανάγκη των ίδιων των γυναικών, αλλά προσφέρει και ικανοποίηση. Χαρακτηριστικά, τα λόγια νεαρής μητέρας που βιώνει τις πολλαπλάσιες δυσκολίες για την κοινωνική της δραστηριοποίηση: «Η πολιτική δράση της γυναίκας την ολοκληρώνει. Εχει ζωή, προσφέρει και στα παιδιά και στον υπόλοιπο κόσμο»...

«Ενα πολύ σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα είναι η μετάθεση της ηλικίας που γεννάει η γυναίκα.... Φύγαμε από το 16 που ήταν κακό, και φτάσαμε στο 34, στο 35, στο 40. Και φτάσαμε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών σήμερα να καταφεύγει, με όλες τις συνέπειες, στη λεγόμενη ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», σημειώθηκε χαρακτηριστικά. Η μητρότητα βρίσκεται συχνά πλέον στο στόχαστρο της εργοδοτικής ασυδοσίας: «Μια εργαζόμενη πάει σε έναν εργοδότη το προσκλητήριο του γάμου της και της λέει "σε συγχωρώ που παντρεύεσαι, αλλά όταν είναι να κάνεις παιδί να 'ρθεις να το συζητήσουμε"...» κατήγγειλε νεαρή συνδικαλίστρια.

«Αν δεν πειστεί - η νέα γυναίκα - αν δεν αποκτήσει κάποιες ριζοσπαστικές ιδέες, είναι τόσο δύσκολες οι συνθήκες, που δεν μπορεί να δράσει», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι σημαντικό «όπλο» είναι η υπεροχή των ιδεών και της συνείδησης. «Οι νέες κοπέλες που σήμερα αισθάνονται ελεύθερες, πρέπει να καταλάβουν ότι κατά βάθος είναι υποδεέστερες. Οτι ισοτιμία δεν είναι μόνο να μπορεί η γυναίκα να κυκλοφορεί το βράδυ μόνη της, ούτε το ότι να μπορεί να πάει σε ένα καφενείο. Ο καπιταλισμός σήμερα έχει ανάγκη να εκμεταλλευτεί τη γυναίκα εργαζόμενη, δεν μπορεί να την έχει "με τη μαντίλα"».

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σπόρος που ρίξαμε είναι πολύς, πρέπει να ρίξουμε πολύ σπόρο ακόμα. Αν δουλέψουμε σωστά, τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ξεσηκωμός...».

Κρίσιμο το θέμα της συνείδησης

Ανησυχία εκφράστηκε όμως και για το ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ στη διαμόρφωση της γυναικείας συνείδησης. «Η υποκουλτούρα επηρεάζει περισσότερο το γυναικείο μυαλό, όχι για λόγους βιολογικούς, αλλά για λόγους κοινωνικούς», τονίστηκε. Τα ΜΜΕ αναπαράγουν το πρότυπο της «όμορφης», της «στιλάτης», αλλά και της γυναίκας «που περιμένει τον άνδρα να έρθει από τη δουλιά». Προσπαθούν να την πείσουν ότι έχει κερδίσει την ισότητα. Ενώ ως μηχανισμός που αξιοποιεί η κυρίαρχη τάξη για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, τα ΜΜΕ συμβάλλουν στο να την πείσουν πχ ότι είναι καλό να γεννάει στο σπίτι (όπως έχει συμβεί πχ στη Μ. Βρετανία), ώστε να μειώνονται τα έξοδα από ασφαλιστικούς οργανισμούς!

«Το πιο επικίνδυνο είναι τα βιβλία και η Παιδεία, τι διδάσκονται τα παιδιά... Πρέπει να τους δείξεις ότι πολλά από όσα διδάσκονται είναι αντιεπιστημονικά, και ταυτόχρονα ότι πρέπει να 'χουν ένα κριτικό μάτι, να αγαπήσουν την ουσιαστική μόρφωση», προστέθηκε για την καταλυτική επίδραση της Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ