Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης πλειοψηφικού πακέτου!

Στο ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» σε ποσοστό και πάνω από το 50%, μαζί με το «μάνατζμεντ», είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, που επέλεξε για σύμβουλο της ιδιωτικοποίησης την εταιρία «Κρέτιντ Σουίς Φερστ Μπόστον», στην οποία έχει αναθέσει και το νέο κύκλο πώλησης μετοχών του ΟΤΕ.

Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι στο διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρυχτεί για την πώληση πακέτου μετοχών της ΟΑ, θα περιλαμβάνεται και όρος για την πώληση και δεύτερου πακέτου μετοχών σε ποσοστό που θα ανακοινωθεί όταν αποφασιστεί. «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα για το δεύτερο ποσοστό και αν θα ξεπεράσει το 51%», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΑ στο οποίο πιθανότατα θα ανακοινωθεί και επίσημα η αποχώρηση των Βρετανών «μάνατζερ», οι οποίοι για 11 μήνες παραμονής στην εταιρία, εισέπραξαν 1,3 δισ. δραχμές, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ζητήσουν και αποζημίωση, καθώς η σύμβαση προβλέπει αμοιβή 3,5 δισ. δρχ. σε διάστημα 30 μηνών! Και μπορεί η κυβέρνηση να κάνει λόγο για «συναινετικό διαζύγιο», οι νομικές υπηρεσίες της ΟΑ έχουν έτοιμο το κείμενο καταγγελίας της σύμβασης σε περίπτωση που οι Βρετανοί εγείρουν αξίωση αποζημίωσης.

Τεράστιο έγκλημα χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) τη διαχείριση των Βρετανών της «Σπίντγουιν» και ζητούν την παύση όλου του ΔΣ της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», επειδή «συγκατένευσε άκριτα σε όλες ανεξαιρέτως τις αποφάσεις της βρετανικής ομάδας», που προκάλεσαν δυσβάστακτες οικονομικές ζημιές στον εθνικό αερομεταφορέα.

Σε ανοιχτή τους επιστολή προς τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ζητούν ν' αρχίσει άμεσα διάλογος, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις και οι προτάσεις των εργαζομένων μπορούν να δώσουν διέξοδο και προοπτική στην ΟΑ. «Στη σημερινή φάση, τυχόν τετελεσμένες αποφάσεις ή τελεσίγραφα οιασδήποτε υφής, εκτός του ότι αποτελούν παραχάραξη της δημοκρατικής δεοντολογίας, θα θεωρηθούν από το σύνολο των εργαζομένων στην ΟΑ ως υποδεικνυόμενες από γνωστά μεγάλα κερδοσκοπικά συμφέροντα, που επιδιώκουν το διαμελισμό του εθνικού αερομεταφορέα», τονίζεται στην επιστολή της ΟΣΠΑ, η οποία καταλήγει ως εξής: «Πιστεύουμε ότι και εσείς θεωρείτε ως βάση των αποφάσεών σας το δημόσιο χαρακτήρα του εθνικού αερομεταφορέα, καθώς και τη διασφάλιση των εργασιακών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

«Προκλητικά απαράδεκτη» χαρακτηρίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) την επίθεση του υπουργού Πολιτισμού, Θ. Πάγκαλου, ενάντια στους εργαζόμενους του εθνικού αερομεταφορέα, υπογραμμίζοντας ότι η χρονική σύμπτωση των δηλώσεών του («να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι», «δολοφόνοι συνδικαλιστές» κά), με αντίστοιχες απόψεις αρθρογράφων, γνωστού συγκροτήματος, γεννά εύλογα ερωτηματικά. Οι εκπρόσωποι του ΕΚΑ τονίζουν ότι ο κ. Πάγκαλος αντί να προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους για την απαξίωση της ΟΑ, οφείλει ως μέλος της κυβέρνησης, να ζητήσει ευθύνες στις κυβερνητικές αποφάσεις που παρέδωσαν τον εθνικό αερομεταφορέα στα συμφέροντα της «Μπρίτις Αιργουέις» για να οδηγήσει την ΟΑ σε συρρίκνωση και χρεοκοπία. Τέλος, ζητούν από την κυβέρνηση να καταδικάσει τις δηλώσεις Πάγκαλου, ενώ δηλώνουν ότι το σύνολο των εργαζομένων της Αθήνας δε θα επιτρέψει να απαξιώνονται εργαζόμενοι στο όνομα εξυπηρέτησης κάποιων συμφερόντων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ