Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εν αναμονή της «νέας» πρότασης Νίμιτς

Ανοικτό το ενδεχόμενο σύγκλησης των πολιτικών αρχηγών αφήνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Την επόμενη πρόταση των Αμερικανών, διά χειρός Νίμιτς, αναμένει μοιρολατρικά για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή στο εσωτερικό επιδίδεται σε παιχνίδι εντυπώσεων με «προτάσεις» άλλοτε για δημοψήφισμα και άλλοτε για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Οι «επικοινωνιακού» χαρακτήρα αντιδράσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ερμηνεύονται από το γεγονός ότι έχει ήδη στα χέρια της την «τρίτη», μέσα στο χρόνο, πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, αλλά δεσμεύεται από τον όρο της «εχεμύθειας» για τη δημοσιοποίησή της.

Ο Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύτηκαν στον Τύπο, θα προτείνει το συνταγματικό όνομα της χώρας στα σερβικά: «Republicae Makedonja». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να επιβεβαιώσει τις σχετικές πληροφορίες, αλλά φρόντισε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της σύγκλησης των πολιτικών αρχηγών. «Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, όπως γνωρίζουμε, έχει συγκληθεί μέχρι τώρα με κυρίαρχο το θέμα των Σκοπίων. Εάν χρειαστεί, εάν παραστεί ανάγκη θα συγκληθεί εκ νέου», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Εχει σημασία ότι η κυβέρνηση αποφεύγει τις τελευταίες μέρες να επαναδιατυπώσει την «πάγια» θέση της περί ονομασίας «κοινής αποδοχής» με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αντ' αυτού προτιμά να επικεντρώνει στη στάση που θα κρατήσει σε ό,τι αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ηταν η σειρά χτες του κυβερνητικού εκπροσώπου να «υπενθυμίσει» το δικαίωμα της χώρας, που απορρέει από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, να μη συμφωνήσει στην ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, με οποιαδήποτε ονομασία εκτός από ΠΓΔΜ.

Τα σημάδια όμως δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την κυβέρνηση, καθώς μόλις προχθές ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, Ο. Ρεν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, είχε δηλώσει ότι το ζήτημα της ονομασίας είναι διμερές θέμα και η ΕΕ δεν μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, θα συναντηθεί με την ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ιλίνκα Μίτρεβα, στο περιθώριο της διαβαλκανικής διάσκεψης στη Ρόδο. Η Ιλ. Μίτρεβα βρίσκεται στο Παρίσι, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Φιλίπ Ντουστ - Μπλαζί. Στη συνάντηση εξετάστηκε και η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ ενόψει και της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, η οποία αναμένεται να γνωστοποιηθεί στις 9 Νοέμβρη. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δυτικών Βαλκανίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ράινχαρντ Πριμπέ, δήλωσε χτες ότι η έκθεση προόδου της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, θα είναι «αντικειμενική», χωρίς να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδης, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ, τόνισε: «Στηρίζουμε τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της ΠΓΔΜ, υπό τον αυστηρό όμως όρο ότι θα εγκαταλείψει την αδιάλλακτη θέση και θα προσχωρήσει στη λογική μιας κοινώς αποδεκτής λύσης».

«Διαφορετικά» προσέθεσε, «προσδιορίζουμε μια βαθιά κόκκινη γραμμή, την οποία είμαστε αποφασισμένοι να μην υπερβούμε. Στο τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας των Σκοπίων με την ΕΕ υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής σε δημοψήφισμα, δόκιμο θεσμικό όπλο, από το οποίο η Ελλάδα δεν παραιτείται».

«Ελπίζουμε και προσπαθούμε, ώστε το επόμενο διάστημα η γειτονική χώρα να επιδείξει, όπως έπραξε ήδη η Ελλάδα, διαλλακτικότητα και καλή διάθεση εμπράκτως, ώστε το ζήτημα να διευθετηθεί και να δρομολογηθεί μια νέα εποχή σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή» τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ