Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αθήνα

Χρειάζεται το Συλλαλητήριο στις 12 του Νοέμβρη ή βλέπουμε μπροστά ένα τυπικό καθήκον διαμαρτυρίας απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ; Θα προσθέσει κάτι στην ταξική πάλη ή θα είναι μια ακόμα αντικυβερνητική διαδήλωση;

Η ουσιαστική απάντηση σε αυτά τα δύο ερωτήματα κρίνει και την επιτυχία του τι πάμε να κάνουμε και κατά πόσο εκτιμάμε ότι η κίνησή μας αυτή μπορεί να δημιουργήσει νέες, καλύτερες συνθήκες για την ταξική πάλη. Γιατί, όπως λέμε ότι το πλαίσιο του ΠΑΜΕ ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, έτσι και οι κινήσεις του ΠΑΜΕ θα πρέπει να υποβοηθούν τον αγώνα για την καλυτέρευση της ζωής και πάλης της εργατικής τάξης.

Το Συλλαλητήριο σίγουρα και χρειάζεται και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο.

Ιδεολογικά το ΠΑΜΕ είναι η σημαντικότερη οργανωμένη δύναμη μέσα στις γραμμές του εργατικού, συνδικαλιστικού κινήματος που μπορεί ν' ανταπαντήσει ολοκληρωμένα στην επίθεση του κεφαλαίου αλλά και στη σύγχυση που προσπαθεί να σπείρει η σοσιαλδημοκρατία.

Στη λογική του καπιταλιστικού μονόδρομου που προτείνεται από τους εκπροσώπους του δικομματισμού, το ΠΑΜΕ αντιτάσσει το μονόδρομο της ταξικής πάλης, της αντίστασης και της ρήξης, τον αγώνα για την υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων των εργαζομένων, την πάλη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Η εκστρατεία για την επιτυχία του Συλλαλητηρίου θα μας δώσει την ευκαιρία οι ιδέες και οι προτάσεις μας να γίνουν αντικείμενο συζήτησης με χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενους. Να οπλίσουμε ιδεολογικά κομμάτια της εργατικής τάξης που θέλουν να αντισταθούν στην καπιταλιστική λαίλαπα.

Υπάρχει μια κατάσταση σήμερα στο εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα για την οποία οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες φέρουν μεγάλη ευθύνη. Υπάρχει σε ένα μεγάλο κομμάτι η αίσθηση της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, η απογοήτευση, υπάρχει ο φόβος της απόλυσης, υπάρχει ο φόβος για το μεροκάματο. Υπάρχει αγωνία για το αύριο.

Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο τμήμα που έχει μια μαχητική διάθεση, είτε γιατί αντιλαμβάνεται τη γενικότερη κατάσταση, είτε γιατί έρχεται κατάφατσα με τις συνέπειες της ασκούμενης πολιτικής. Ενα τμήμα σημαντικό και αγωνιστικά έμπειρο.

Το Συλλαλητήριο στις 12 του Νοέμβρη έχει ως καθήκον να δώσει διέξοδο σ' αυτή την κατάσταση. Πρέπει να είναι μαζικό για να βοηθήσει την πάλη, να σπάσει ο φόβος στους χώρους δουλιάς. Πρέπει να είναι μαζικό για να βοηθήσει στο να δημιουργήσει μια προοπτική αισιοδοξίας. Πρέπει να είναι μαζικό για να βοηθήσει το μαχόμενο κομμάτι της εργατικής τάξης, τροφοδοτώντας το με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και διάθεση αγώνα. Πρέπει να είναι μαζικό ώστε να ακουστούν ηχηρά τα μηνύματά του απ' όλους τους αποδέκτες.

Βέβαια, για να είναι μαζικό το Συλλαλητήριο χρειάζεται σκληρή δουλιά. Οπως η μαζικότητα πρέπει να αντιληφθούμε ότι δε θα είναι απλά μια οργανωτική επιτυχία, αλλά μια πολιτική επιτυχία που θα βοηθήσει την ιδεολογική δουλιά που κάνουμε και που θα συνεχίσουμε και μετά τις 12 του Νοέμβρη.


Βασίλης ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ