Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Ιδια πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Καμία διαφορά ανάμεσα στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δε διακρίνει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει ακόμα στα επόμενα βήματα απεγκλωβισμού και χειραφέτησης από το δικομματισμό.

Η απουσία ουσιωδών διαφορών πολιτικής μεταξύ των δύο μονομάχων είναι κυρίαρχη άποψη στην κοινή γνώμη, όπως καταγράφεται σε δημοσκόπηση της εταιρίας VPRC για λογαριασμό του ραδιοσταθμού «Σκάι». Συγκεκριμένα στην ερώτηση «ανάμεσα στην πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ και στην πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ υπάρχει πολύ μεγάλη, αρκετή, μικρή ή καμία διαφορά», το 37% απαντά ότι τα δύο κόμματα έχουν μικρή διαφορά, 24% καμία διαφορά, 22% αρκετή διαφορά και 12% πολύ μεγάλη διαφορά.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τα σχέδια για διάλυση και ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Ειδικότερα το 73% απαντά ότι μάλλον χρειάζεται να υπάρχει κρατική εταιρία αερομεταφορών, έναντι 20% που πιστεύει το αντίθετο. Επίσης το 59% απάντησε ότι ο εθνικός μας αερομεταφορέας «μάλλον μπορεί να σωθεί», ενώ 28% απάντησε το αντίθετο. Σημειώνεται ότι το 23% ζητεί η ΟΑ να γίνει ιδιωτική με συμμετοχή του κράτους, το ίδιο ποσοστό προτείνει να γίνει αποκλειστικά ιδιωτική και 21% να παραμείνει αποκλειστικά κρατική.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται κατά 3,5 μονάδες του ΠΑΣΟΚ. Συγκεντρώνει το 42,5% έναντι 39% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν: ΚΚΕ με ποσοστό 8%, ο ΣΥΝ 5%, ο ΛΑΟΣ 3% και τα λοιπά κόμματα 2,5%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην εκτίμηση ψήφου στην προηγούμενη μέτρηση (12-13/9/2005) ήταν: ΝΔ 42,5% - ΠΑΣΟΚ: 38,5% - ΚΚΕ: 7,5% - ΣΥΝ: 5% - ΛΑΟΣ: 3% και λοιπά κόμματα: 3,5%. Ο Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 48%, έναντι 25% του Γ. Παπανδρέου. Το 20% των ερωτηθέντων απάντησε «κανένας από τους δύο» και 7% «δε γνωρίζω - δεν απαντώ».

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 10-11 Οκτώβρη 2005, σε δείγμα 950 ατόμων, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και περιλαμβάνει ερωτήματα για την παραίτηση του Αδάμ Ρεγκούζα και για το ρουσφέτι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ