Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται το μοίρασμα των πόστων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σιγά σιγά στελεχώνεται η κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού», συνασπισμός που ουσιαστικά αποτελεί κήρυξη πολέμου ενάντια στο γερμανικό λαό, καθώς η πολιτική που πρεσβεύει έλαβε «κόκκινη κάρτα» στις εκλογές. Τίποτα δεν πτόησε τα δύο κόμματα που τον απαρτίζουν, Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες, να συμφωνήσουν για τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού, υπακούοντας και οι δύο πλευρές πειθήνια στις επιταγές του γερμανικού κεφαλαίου, που πρόσταξε τάχιστη συγκρότηση, ούτως ώστε να προχωρήσουν στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή, να ολοκληρωθεί η επίθεση ενάντια στο γερμανικό λαό που τόλμησε και αντιστάθηκε, ψηφίζοντας κατά αυτής της πολιτικής.

Πιο αποφασιστικοί οι Σοσιαλδημοκράτες, που φέρονται και ως οι «κερδισμένοι» της συμφωνίας, καθώς θα έχουν εκτός της αντικαγκελαρίας και 8 υπουργεία, τα πλέον κρίσιμα. Ετσι, δύο από τους πλέον στενούς συνεργάτες του απερχόμενου καγκελάριου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ που είπε οριστικά «αντίο», θα στελεχώσουν την κυβέρνηση της Αγγελα Μέρκελ.

Ο Πρόεδρος του SPD, Φραντς Μιντερφέρινγκ θα αναλάβει την αντικαγκελαρία και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ το υπουργείο Εξωτερικών. Ο 49χρονος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ (νυν υπουργός παρά την καγκελαρία) είναι από το 1991 το «alter ego» του Σρέντερ, τον οποίο ακολουθεί από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας.

Οσον αφορά το μάλλον «άχαρο» υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα το αναλάβει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Πέερ Στάινμπρουκ. Ο Στάινμπρουκ θεωρείται «ρεαλιστής» καθότι από τους πρώτους που εφήρμοσε με κάθε μέσο την «Ατζέντα 2010» στο πλέον βιομηχανικό κρατίδιο και πρώην προπύργιο του SPD. Κρατίδιο, όπου οι εκλογές σε αυτό, εξαιτίας της «κόκκινης κάρτας» σε αυτήν την πολιτική «προκάλεσε» και την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, έκπληξη θα αποτελεί η επιστράτευση του δημάρχου της Λιψίας, Βόλφγκανγκ Τίφενζε, για το υπουργείο Συγκοινωνιών, στο οποίο ενδεχομένως θα προστεθεί η αρμοδιότητα του συντονισμού των μέτρων οικονομικής ανοικοδόμησης των ανατολικογερμανικών κρατιδίων.

Νέος στο υπουργικό «ταμπλό» και ο πρώην πρωθυπουργός της Κάτω Σαξωνίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που προορίζεται για το υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος. Ο Γκάμπριελ ήρθε πολλές φορές σε αντίθεση με τον ίδιο τον Σρέντερ, δημιουργώντας μία τάση μέσα στο SPD υπό την επωνυμία «Δίκτυο».

Οι τρεις γυναίκες της απερχόμενης κυβέρνησης Σρέντερ φαίνεται ότι θα διατηρήσουν τα υπουργεία τους: Η Ούλα Σμιτ στο υπουργείο Υγείας, η Μπριγκίτε Τσίπρις στο υπουργείο Δικαιοσύνης και η Χάιντεμαρί Βίτσορεκ - Τσόιλ στο υπουργείο Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Στο μεταξύ, η οριστικοποίηση της στελέχωσης των οκτώ υπουργείων αύξησε την πίεση προς τις ηγεσίες των κομμάτων της «Ενωσης» (CDU/CSU) να ξεκαθαρίσουν και αυτά το θέμα των μελλοντικών υπουργών, πριν από την επίσημη έναρξη, την 17η Οκτώβρη, των διαπραγματεύσεων επί του προγραμματικού περιεχομένου της κυβερνητικής συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των δύο 15μελών αντιπροσωπειών.

Μέχρι στιγμής, στα πλαίσια της προσυμφωνίας των «τεσσάρων», πέρα από την αποδοχή της Αγγελα Μέρκελ ως μελλοντικής καγκελάριου, είχε δεσμευτικά οριστικοποιηθεί πως ο Εντμουντ Στόιμπερ θα συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Τεχνολογίας (με την προσθήκη πιθανόν συντονιστικών αρμοδιοτήτων για την ευρωπαϊκή πολιτική στα οικονομικά θέματα). Η «μετακόμιση» όμως του Στόιμπερ από το Μόναχο στο Βερολίνο, συνεπάγεται αφενός μεν τη ρύθμιση της διαδοχής του στην πρωθυπουργία της Βαυαρίας, αλλά και περιορίζει την αναζήτηση των από το CSU προερχομένων μελών της μελλοντικής κυβέρνησης, σε ένα πρόσωπο. Και στα δύο «μέτωπα» έχει εκδηλωθεί ένας έντονος ανταγωνισμός υποψηφίων, προκαλώντας στο αδελφό των Χριστιανοδημοκρατών κόμμα αναταράξεις αντίστοιχες με εκείνες που σημειώθηκαν το 1989, με το θάνατο του «Πατριάρχη» του CSU, Φραντς - Γιόσεφ Στράους. Για την Αγγελα Μέρκελ, η στελέχωση των υπουργείων που αναλογούν στο CDU δεν είναι επίσης «εύκολη», γιατί έχει αφ' ενός μεν εκ των πραγμάτων λίγα πόστα να μοιράσει και, αφ' ετέρου, μέσα σε αυτά τα στενά περιθώρια πρέπει να μεριμνήσει για τη διασφάλιση ορισμένων ισορροπιών στην ανασυγκρότηση της νέας ηγετικής ομάδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται τα διερευνητικά παζάρια μεταξύ όλων των βασικών αστικών κομμάτων (2021-10-05 00:00:00.0)
Αποκαλυπτικές οι αντιδραστικές δηλώσεις Στόιμπερ (2005-08-13 00:00:00.0)
«Φρένο» στην «Ατζέντα 2010» (2003-11-08 00:00:00.0)
Ηχηρό ράπισμα για Σρέντερ (2003-09-23 00:00:00.0)
Εκλογική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών (2003-02-04 00:00:00.0)
Εκλογικό θρίλερ στη Γερμανία (2002-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ