Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Νέο αιματηρό μέτωπο «άνοιξε» στον Καύκασο

Ρώσοι στρατιώτες, λίγο μετά την εκδήλωση της επίθεσης από τους αυτονομιστές

Associated Press

Ρώσοι στρατιώτες, λίγο μετά την εκδήλωση της επίθεσης από τους αυτονομιστές
ΝΑΛΤΣΙΚ, ΚΑΜΠΑΡΝΤΙΝΟ - ΜΠΑΛΚΑΡΙΑ.- Σε πεδίο άγριων μαχών μετατράπηκε χθες η πρωτεύουσα της επαρχίας Καμπαρντίνο -Μπαλκάρια, στον ταραγμένο Καύκασο, όταν «τριακόσιοι» ισλαμιστές μαχητές εξαπέλυσαν πολλαπλές συντονισμένες επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στην πρωτεύουσά της, Ναλτσίκ, σε μια επιχείρηση που ξύπνησε μνήμες του Μπεσλάν και της Ιγκουσετίας.

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, βρήκαν το θάνατο στις συγκρούσεις - 12 άμαχοι, 12 αστυνομικοί και 25 ένοπλοι, σύμφωνα με εκπρόσωπο του προεδρικού απεσταλμένου στην περιοχή, Ντμίτρι Κόζακ. Η πόλη, που κατά διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν αποκλείστηκε πλήρως από το στρατό, «τέθηκε υπό έλεγχο» το απόγευμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB). Ωστόσο, ο απολογισμός κατά τον υπουργό Εσωτερικών Αλεξάντερ Τσεκάλιν έφθανε τους 81 (59 αποσχιστές, 10 αστυνομικοί, 12 άμαχοι) και αναμενόταν να αυξηθεί.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Ναλτσίκ - που έγινε, χθες, το νέο «μέτωπο» του πολέμου της Τσετσενίας, που έχει διαχυθεί σε όλο τον Καύκασο - ανέλαβαν, σύμφωνα με τα Κavkaz - Center και Ασοσιέιτεντ Πρες, Τσετσένοι αποσχιστές, με σύντομο ανακοινωθέν του «Μετώπου του Καυκάσου». Μάλιστα, το Radio Free Europe/Radio Liberty τιτλοδότησε σχετικό ρεπορτάζ του «μεγάλη επιχείρηση της τσετσενικής αντίστασης» (η υποκρισία της ειδησεογραφικής υπηρεσίας που ελέγχεται από την αμερικανική κυβέρνηση βγάζει μάτια σε τέτοιες περιπτώσεις: «αντίσταση» στην Τσετσενία, «τρομοκρατία» στο Ιράκ). Σύμφωνα με το Ιντερφαξ, ανάμεσα στους ενόπλους, βρίσκονται και ουαχαμπίτες εξτρεμιστές, καθώς και ξένοι.

Η τακτική των ταυτόχρονων επιθέσεων είχε εφαρμοστεί στην επίθεση στην Ιγκουσετία όπου 92 άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο, αλλά και στην απίστευτη πολιορκία και σφαγή του σχολείου υπ' αριθμόν 1 του Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας. Η επιχείρηση συνεχιζόταν έως χθες βράδυ και οι ρωσικές αρχές διαμήνυαν ότι «όποιος αντιστέκεται θα εκτελείται».

Μέλνικοφ: «Δεν υπάρχει στον Καύκασο πολιτική λύσεων»

Ο Ιβάν Μέλνικοφ, Α` Αντιπρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σε δηλώσεις του για τα αιματηρά γεγονότα, σημείωσε:

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Καμπαρντίνο - Μπαλκάρια ήταν ουσιαστικά η πιο ήσυχη Δημοκρατία του Καυκάσου. Τώρα ο πόλεμος έφτασε και σε αυτήν την περιοχή. Κι αυτό γιατί ο πόλεμος στον Καύκασο σταμάτησε μονάχα στις οθόνες των τηλεοράσεών μας, αλλά όχι και στην πραγματικότητα.

Τα γεγονότα στο Νάλτσικ δείχνουν πως καταστράφηκε το σύστημα της επικοινωνίας, πως τα όργανα ασφαλείας δεν ήταν έτοιμα για τις αιφνιδιαστικές ενέργειες των ενόπλων. Πρόκειται για προφανή έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού από την πλευρά των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και των δυνάμεων ασφαλείας. Οι αρχές όμως πάντα προλαβαίνουν να στέλνουν τα ΜΑΤ με ολόκληρες πομπές λεωφορείων, όταν γίνονται συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης. Ενώ την ίδια ώρα, η εξουσία δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την υπεροχή δυνάμεων στο σωστό μέρος και τη σωστή ώρα.

Αλλά αυτά είναι μόνο το αποτέλεσμα. Η αιτία αυτού του προβλήματος βρίσκεται στο ότι η πολιτική της σημερινής εξουσίας στον Καύκασο δεν είναι μια πολιτική λύσεων, αλλά μια πολιτική "πουδραρίσματος" της έκρυθμης κατάστασης.

Θεωρώ πως αυτήν τη στιγμή ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, στην κατάσταση της ανακατωσούρας που κυριαρχεί, είναι να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες στους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν, ώστε να μην πέσουν θύματα των επιχειρήσεων εκκαθάρισης των ενόπλων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2005-04-23 00:00:00.0)
«Πολιτική λύση» και το «αριστερό σωσίβιο» του συστήματος (2004-09-12 00:00:00.0)
Εξελίξεις στο Νταγκεστάν της Ρωσίας (1999-09-05 00:00:00.0)
Εκλογές στην Τσετσενία (1997-01-09 00:00:00.0)
Ερευνες για την τρομοκρατική πράξη (1996-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ