Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΛΑΜΙΑΣ
Στο μνημείο του Αρη ο γιορτασμός

Στην πλατεία Λαού, μπροστά στο άγαλμα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη που την ίδια μέρα, 18 Οχτώβρη 1944, μπήκε με τους μαχητές του και απελευθέρωσε τη Λαμία, θα τιμήσουν την απελευθέρωση της πόλης οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ που καλεί τους αγωνιστές και τους φίλους της Αντίστασης να τιμήσουν την επέτειο με τη συμμετοχή τους.

Με την ευκαιρία της επετείου, η ΠΕΑΕΑ Λαμίας απευθύνει θερμό χαιρετισμό στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που εθελοντικά στρατεύτηκαν στον αγώνα κατά του φασίστα κατακτητή με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ. Η λευτεριά, τονίζεται, ήρθε ακριβώς μέσα από τον αγώνα αυτόν. Γιατί ο Λαϊκός Στρατός του ΕΛΑΣ πολέμησε και κυνήγησε τους φασίστες κατακτητές. Ηρθε με τη θυσία χιλιάδων αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους στα θυσιαστήρια της Λευτεριάς σε όλη τη χώρα μας, όπως το Κούρνοβο, Αμπέλια Ομβριακής, Δίστομο, Καρακόλιθος κ.ά. στην περιοχή. Και ήταν επιστέγασμα της ασίγαστης πάλης του αγωνιζόμενου λαού και της οργανωμένης ΕΑΜικής Αντίστασης (που ψυχή, οργανωτής και καθοδηγητής ήταν το ΚΚΕ που έδωσε τα καλύτερα παιδιά του στον αγώνα). Η τελευταία μάχη στην περιοχή δόθηκε στη Μεγάλη Βρύση (νταμάρια Κόγκα) που έδωσε σαν επισφράγισμα της νίκης το τελευταίο άλικο αίμα του Ελασίτη πολεμιστή και συμπολίτη μας Ψωμά και άλλων αγωνιστών.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω γεγονότα, ο Δήμος Λαμίας γιορτάζει την απελευθέρωση σαν μια... θρησκευτική γιορτή χωρίς αναφορά στην Εθνική Αντίσταση και τους πρωτεργάτες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ΚΚΕ.

Εμείς οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ Λαμίας, λιτά θα γιορτάσουμε την επέτειο πηγαίνοντας σε κείνο το σημείο που ανήκει ο χαιρετισμός, στον ανδριάντα του Αρη Βελουχιώτη, την Τρίτη (σ.σ. σήμερα) 18 Οκτώβρη και ώρα 10.15 πμ, στην πλατεία Λαού Λαμίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ