Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Μεγάλες οι ευθύνες των κυβερνήσεων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου

Το Σάββατο το απόγευμα και με βάση τις εξελίξεις που υπήρχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση:

«Ανυπολόγιστες συνέπειες μπορεί να προκαλέσει στην πτηνοτροφία της χώρας μας η γρίπη των πτηνών και στην υγεία του λαού πιθανή μετάλλαξη του ιού. Οι ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι μεγάλες. Αν και γνωρίζουν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ότι είναι πιθανή η επιμόλυνση της χώρας, δε στελέχωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό. Δεν τις εξόπλισαν με την απαραίτητη εργαστηριακή υποδομή, για να μπορούν έγκαιρα να εντοπίσουν τα πρώτα κρούσματα και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ασθένεια πριν εξαπλωθεί και μεταλλαχτεί ο ιός.

Ακόμα και σήμερα, που η ασθένεια έφτασε στα σύνορά μας, το κτηνιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για τις απαιτούμενες δειγματοληψίες και το μοναδικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να κάνει τις αναλύσεις των δειγμάτων, δηλαδή το χαρακτηρισμό και την ταυτοποίηση του ιού. Γι' αυτό το λόγο, τα δείγματα στέλνονται στην Αγγλία, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος, καθοριστικός στην αντιμετώπιση της ασθένειας και των συνεπειών της.

Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας ότι η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών που μπορούν να προκληθούν στη δημόσια υγεία διαψεύδονται από τις σοβαρότατες ελλείψεις, που υπάρχουν σε προσωπικό και εξοπλισμό στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Ειδικότερα, στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προληπτικής ιατρικής και στην παντελή έλλειψη υπηρεσιών και γιατρών Εργασίας, ώστε να πραγματοποιηθεί ιατρικός έλεγχος των εργαζομένων σε χώρους που έρχονται σε επαφή με τα πτηνά.

Επίσης, ενώ είχε τεθεί από το υπουργείο Υγείας, το θέμα της ενημερωτικής καμπάνιας, για τους επαγγελματίες Υγείας και για όλο τον πληθυσμό, από τον περασμένο Μάρτη, παρατηρείται χαρακτηριστική καθυστέρηση. Η άρνηση της κυβέρνησης να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια, που είναι ψίχουλα σε σχέση με τον πακτωλό των κινήτρων και των φοροαπαλλαγών που δίνονται με διάφορα προσχήματα στο κεφάλαιο, δείχνει ότι η εξασφάλιση της υγιεινής διατροφής και της υγείας του λαού δεν αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Η παρότρυνση του κοινοτικού Επιτρόπου για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή να αυξηθούν οι παραγγελίες του εμβολίου για την εποχική γρίπη, προκειμένου τα μονοπώλια του φαρμάκου να έχουν οικονομικά κίνητρα, για να αυξήσουν την παραγωγή τους, αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν κανένα καλό από την πολιτική των ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως η ΕΕ.

Οι εξελίξεις θέτουν με επιτακτικό τρόπο το ζήτημα της απελευθέρωσης της επιστημονικής έρευνας από τα μονοπώλια και τη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων, για να αναπτυχθεί προς όφελος των λαών. Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να διεκδικήσει τη λήψη άμεσα όλων των μέτρων για την έγκαιρη πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών. Να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα για την πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων που στο βωμό του κέρδους αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία. Να παλέψει για τη δημιουργία του λαϊκού μετώπου και τη λαϊκή εξουσία, ώστε να έχει ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγιεινής διατροφής του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ