Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αναμέτρηση με τα εμπόδια που βάζουν οι αντίπαλοι στον κλάδο των οικοδόμων

Τις μέρες αυτές και μέχρι τις 27 του Οκτώβρη πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, του μεγαλύτερου Συνδικάτου σε όλη την Ελλάδα, με πλούσια και μαχητική δράση στον κλάδο για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων των οικοδόμων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στους χώρους δουλιάς, αλλά και με σημαντική συνεισφορά στην ανάδειξη και προώθηση των γενικότερων προβλημάτων της εργατικής τάξης, στο ξεμασκάρεμα της αντιλαϊκής, αντιδραστικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Ενα συνδικάτο που ξεχωρίζει για τη μαχητικότητά του ενάντια στην ΕΕ, που αναδεικνύει και παλεύει ενάντια στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, μάχεται και ξεσκεπάζει τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, στηρίζει αποφασιστικά το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

Με την έννοια αυτή, οι αρχαιρεσίες των οικοδόμων στην Αθήνα είναι ύψιστης σημασίας για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι μάχη που ξεφεύγει από τα στενά κλαδικά όρια, ξεφεύγει από τα όρια των κομμουνιστών οικοδόμων και γίνεται μάχη-υπόθεση όλης της Κομματικής Οργάνωσης της Αθήνας, των φίλων και επιρροών του Κόμματος.

Δε μας διαφεύγει ότι ο χώρος των οικοδόμων τα τελευταία 50 χρόνια ήταν προνομιακός χώρος δράσης του Κόμματος, χώρος που έβρισκαν καταφύγιο χιλιάδες κυνηγημένοι αγωνιστές, χώρος όπου με τη συμβολή του Κόμματος αναπτύχθηκαν πλούσιοι αγώνες με αποτελέσματα όχι μόνο για τους οικοδόμους, αλλά γενικότερα για το λαϊκό κίνημα.

Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, αυτό το Συνδικάτο να διατηρήσει τη μαζικότητά του, τη μαχητικότητά του, την αποτελεσματικότητα στη δράση του, να παραμείνει φάρος του ταξικού κινήματος, να παρασύρει με τη δράση του κι άλλα πιο αδύναμα τμήματα της εργατικής τάξης στον αγώνα, να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην ενοποίηση της πάλης της εργατικής τάξης, στην ενότητά της στη γραμμή της ταξικής συσπείρωσης στην κατεύθυνση ρήξης με την πλουτοκρατία και τους μονοπωλιακούς οργανισμούς, στη σύνδεση των αγώνων με τους επαγγελματοβιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενους.

Είναι φανερό πως για ένα τέτοιο Συνδικάτο δεν ενδιαφέρονται μόνο σι κομμουνιστές. Αποτελεί στόχο του κεφαλαίου, των κατασκευαστικών εταιριών, που εκφράζεται σήμερα και στο παρελθόν με ποικίλους τρόπους. Χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να ανακόψουν την αγωνιστική του πορεία, για να μειώσουν τη μαζικότητα, τη μαχητικότητά του, να συκοφαντήσουν αγώνες του, τα στελέχη του.

Ετσι, σήμερα, με αιχμή τις αρχαιρεσίες, δε μένει κανένας αδιάφορος. Βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία όλοι, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, πρεσβείες, διάφοροι «αριστεροί», με κύριο στόχο να δυσκολέψουν τη μαζική συμμετοχή των οικοδόμων στις αρχαιρεσίες, να μειώσουν την αξιοπιστία τους απέναντι στην οργάνωσή τους, να τους αποτρέψουν τελικά από τους αγώνες του κλάδου και γενικότερα.

Χαρακτηριστικά, η ΔΑΚΕ δεν κατεβάζει ψηφοδέλτιο στις αρχαιρεσίες, έχει όμως βάλει σε λειτουργία τον κρατικό μηχανισμό, το μηχανισμό της παράταξής της για να δυσκολέψει, να αποτρέψει τους οικοδόμους από το καθήκον να ψηφίσουν στο Συνδικάτο τους, να δυναμώσουν την οργάνωσή τους.

Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-«Αυτόνομη Παρέμβαση»-«Πρωτοβουλία Οικοδόμων», με φραστικές παραλλαγές, κινούνται στην κατεύθυνση συκοφάντησης των αγώνων του κλάδου και των στελεχών του, στον αποπροσανατολισμό των οικοδόμων για να μην αναγνωρίσουν και να αγωνιστούν αποφασιστικά ενάντια στους υπεύθυνους για την κατάσταση της εργατικής τάξης, που δεν είναι άλλοι από το κεφάλαιο και τα κόμματά του, που ως κυβέρνηση ή ως αντιπολίτευση στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική. Αποσιωπούν το ρόλο της ΕΕ, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, μηδενίζουν και αποσιωπούν τους αγώνες του κλάδου. Δηλαδή, τους βγάζουν όλους λάδι και έντεχνα μεταφέρουν την ευθύνη στο Συνδικάτο. Με αυτή τους τη στάση αποτρέπουν τους οικοδόμους να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο, μειώνουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην οργάνωσή τους, έμμεσα τους αποτρέπουν να συμμετάσχουν ενεργά στις αρχαιρεσίες.

Στο χορό του αποπροσανατολισμού έχουν εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και οι πρεσβείες των χωρών εκείνων από τις οποίες προέρχονται οι οικονομικοί μετανάστες στη χώρα μας. Αποτρέπουν τους οικοδόμους οικονομικούς μετανάστες να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες, με κάθε τρόπο και μέσο, για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και είναι γνωστό πόσο ευάλωτοι είναι για διάφορους λόγους οι οικονομικοί μετανάστες και πόση δουλιά χρειάζεται για να ξεπεράσουν την επιρροή που ασκούν πάνω τους οι πρεσβείες και οι μηχανισμοί τους.

Στόχος των πρεσβειών είναι οι οικονομικοί μετανάστες να μείνουν μακριά από τα συνδικάτα, την οργανωμένη πάλη, να τους απομονώσουν από τους ντόπιους εργαζόμενους, να τους καταστήσουν φθηνή εργατική δύναμη στα χέρια των εργοδοτών.

Ολοι μαζί μια κατεύθυνση έχουν, να δυσκολέψουν τη συμμετοχή των οικοδόμων στις εκλογικές διαδικασίες, να αποδυναμώσουν το οικοδομικό κίνημα για να καταφέρουν τελικά χτύπημα στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Τη μάχη, λοιπόν, τη δίνουμε από ταξική σκοπιά, με πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια. Ολοι οι μηχανισμοί αποπροσανατολισμού από τη μια και οι δυνάμεις του ταξικού κινήματος από την άλλη.

Είναι μάχη που πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί.

Είναι αναμέτρηση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, του αποπροσανατολισμού, τις δυνάμεις που επιδιώκουν τον ευνουχισμό της εργατικής τάξης.

Είναι αναμέτρηση με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Είναι μάχη που θα συμβάλει στο δυνάμωμα του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ.

Είναι στοίχημα, στις μέρες μας, να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μας βάζουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου.


Του Γιάννη ΠΑΣΟΥΛΑ*
*Ο Γιάννης Πάσουλας είναι Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ