Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
«Αποθέωση» του ρόλου της ΕΕ

Ο υπερτονισμός του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη «λύση» του Κυπριακού και τη «συμμόρφωση» της Τουρκίας στην κατεύθυνση αυτή, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των παρεμβάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη χτεσινή, τελευταία, μέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

Μεταφέροντας όπως είπε «το μήνυμα της Μητρόπολης, της Ελλάδας», ο Κάρολος Παπούλιας μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των Ηρώων της Λεμεσού τόνισε ότι «προμαχούμε η Ελλάδα και η Κύπρος για να πετύχουμε τους στόχους που βάζουμε». Οι στόχοι είναι απλοί: «Περιλαμβάνουν τις αρχές της δημοκρατικής ευρωπαϊκής οικογένειας και είναι η ενιαία Κύπρος, χωρίς στρατεύματα κατοχής, μία Κύπρος που κάτω από την προστατευτική της ομπρέλα της ΕΕ(!) θα ζήσουν όπως παλιότερα οι δύο κοινότητες και θα δημιουργήσουν την ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο».

Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως μεγάλο επίτευγμα την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, γεγονός που, όπως συμπλήρωσε, «καταδεικνύει τη δυναμική της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ρόλο και το λόγο που μπορεί να εξασφαλίσει στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι». Η Κύπρος, τόνισε ο Πρόεδρος Παπούλιας, μπορεί και πρέπει να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία, διατηρώντας άσβεστο το όραμα της επανένωσης και της διασφάλισης μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης προς όφελος των δύο κοινοτήτων, με σεβαστές τις θεμελιώδεις αξίες της έκφρασης, της ιδιοκτησίας, της εργασίας και της εγκατάστασης. Στην εκπλήρωση του στόχου αυτού, η συμπαράσταση της Ελλάδος, διαβεβαίωσε ο Κάρολος Παπούλιας, είναι δεδομένη.

Παράλληλα, έστειλε εκ νέου μήνυμα προς την Τουρκία, ότι θα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την κατά καιρούς συμπεριφορά της γείτονος έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου, πρόσθεσε ότι «δε συμβάλλει σε τίποτα με αυτή της τη συμπεριφορά».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παραλίμνι απέτισε φόρο τιμής στον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού που δολοφονήθηκαν από τους «Γκρίζους Λύκους», επισημαίνοντας την αυτοθυσία και την αυταπάρνησή τους και πρόσθεσε ότι συνέχισαν την ηρωική παράδοση του τόπου τους στους αγώνες για δικαιοσύνη και ελευθερία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι είναι υποχρέωση της Τουρκίας να αποδείξει στους λαούς της Ευρώπης ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε και θα εργαστεί εποικοδομητικά για να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

  • Η επίσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις Ηνωμένες Πολιτείες δε συμβάλλει στη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Αντίθετα, η επίσκεψη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ενισχύει τις χωριστικές τάσεις, τις οποίες προωθεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Ο Κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως η επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύει τον αλαζονικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται τελευταία ο κ. Ταλάτ.

Χαρακτήρισε, εξάλλου, προσβολή της νοημοσύνης τη δήλωση Γκιουλ πως «η μεγαλύτερη απάντηση σε όσους κατηγορούν την Τουρκία ότι πουλάει την Κύπρο, είναι η πρόσκληση στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από τις Ηνωμένες Πολιτείες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ