Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
Βιβλίο
ΠΕΠΗ ΔΑΡΑΚΗ
«Οταν βρω ένα θησαυρό»

Για τα παιδιά η Πέπη Δαράκη, συγγραφέας και πολιτική προσωπικότητα (διατέλεσε 20 χρόνια δημοτ. σύμβουλος, με πολλές δραστηριότητες, στο Δήμο Αθηναίων, πρόεδρος και μέλος διοικητικών συμβουλίων κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων) έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της πνευματικής της, παραγωγής. Οι σπουδές της - τελείωσε την Παιδαγωγική Ακαδημία του Αρσακείου Αθηνών - κι η μεγάλη, κυρίως, αγάπη της στο παιδί, την ώθησαν προς αυτό τον τομέα.

Στις μελέτες και τα δοκίμιά της ασχολείται κυρίως με παιδαγωγικά ζητήματα - παιδικές κατασκηνώσεις, κουκλοθέατρο, αισθητική αγωγή του παιδιού, ομαδικά παιχνίδια κλπ. - και στη λογοτεχνία δώδεκα μυθιστορήματά της έχουν ως αντικείμενο τα παιδιά κι έχουν πάρει πολλές διακρίσεις και βραβεία. Τώρα, κυκλοφόρησε ένα ακόμα μυθιστόρημά της: «Οταν βρω ένα θησαυρό». Η Ρηνούλα, πορτρέτο ολοζώντανο, νατουραλιστικό και πολύ τρυφερό, τετραπέρατο κοριτσάκι κάπου επτά χρονώ, χαρίζει γέλιο και ευχάριστη διάθεση με το σπινθηροβόλο πνεύμα, τους προβληματισμούς, τις αναζητήσεις, τις ατελείωτες ερωτήσεις και τις ευαισθησίες της.

Στο χωριό που ζει με την οικογένειά της, τα τρία πολύ μεγαλύτερά της αδέρφια και τους γονείς της - ο καθένας με τον καλοστημένο χαρακτήρα, την εξωτερική του εμφάνιση με πολλές λεπτομέρειες, τις ψυχικές του διαθέσεις - καθημερινά κάτι ξεχωριστό την προβληματίζει. Πρωτόγνωρο γι' αυτήν, πολλές φορές κατάπικρο και θλιβερό, όπως η ανεργία του πατέρα, άλλοτε χαρούμενο, οι γάμοι της αδελφής της.

Επειδή όμως στον κόσμο των παιδιών υπάρχει θέση μόνο για τη χαρά και την ευτυχία, παρά τις αντιξοότητες, τα εμπόδια και τις δυσκολίες, το τέλος του μυθιστορήματος ακολουθεί το σοφό τίτλο ενός σαιξπηρικού έργου: «Τέλος καλό, όλα καλά». (Εκδόσεις «Αγκυρα»).


Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ