Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενωτικός αγώνας υπεράσπισης της Λυρικής
  • Οι εργαζόμενοι όλων των Σωματείων απαίτησαν την άμεση λύση των προβλημάτων
  • Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

ΧΑΡ.ΜΠΙΛΙΟΣ

Τη θέλησή τους ν' αντισταθούν στη μεθοδευμένη υποβάθμιση της Λυρικής Σκηνής και την απαίτησή τους για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, ώστε το θέατρο να λειτουργήσει και να ανταποκριθεί στον κοινωνικό του ρόλο, επιβεβαίωσαν οι εργαζόμενοι της ΕΛΣ, στη χτεσινή Γενική Συνέλευση όλων των σωματείων (Σύλλογος Χορευτών, Σύλλογος Πρωταγωνιστών, Σωματείο Χορωδών, Σωματείο Συντελεστών, Σωματείο Τεχνικού Βοηθητικού και Λοιπού Προσωπικού). Οι εκπρόσωποί τους, όπως και πολλοί εργαζόμενοι καλλιτέχνες, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο μοναδικό λυρικό θέατρο της χώρας, με ορατούς και αόρατους κινδύνους για την ύπαρξή του. Κατήγγειλαν την αδιαφορία του ΥΠΠΟ, που οδηγεί σε παραπέρα απαξίωση της Λυρικής, και αναρωτήθηκαν «μήπως προωθείται σχέδιο σταδιακής αντικατάστασής της από το Μέγαρο». Στα «εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα» της ΕΛΣ, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Χορευτών, Τ. Αγριγιαννάκη, τονίζοντας ότι «η Λυρική παράγει καλλιτεχνικό έργο βασισμένη στο εγχώριο υλικό». Σημείωσε την απουσία προγραμματισμού για τη φετινή περίοδο, τις επαπειλούμενες απολύσεις ή τη συρρίκνωση του δυναμικού του Μπαλέτου και ζήτησε άμεση λήψη μέτρων (τοποθέτηση διευθυντή, ομαλή ροή χρηματοδότησης, κτιριακή υποδομή, αύξηση μισθών, κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου). «Κόντρα στα σημάδια των καιρών, δεν πρόκειται να υπογράψουμε την εξαθλίωσή μας», τόνισε, εκ μέρους του Σωματείου Χορωδών, ο Ζ. Τσούμος, σημειώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια το καλλιτεχνικό προσωπικό έχει συρρικνωθεί σημαντικά», ενώ αναφερόμενος στον παραιτηθέντα καλλιτεχνικό διευθυντή, Λ. Καρυτινό (σ.σ. δεν παραβρέθηκε), είπε: «Φρόντισε να κάνει δική του αντι-συνέλευση, όπου με τη λογική του "διαίρει και βασίλευε" έστρεψε εργαζόμενους εναντίον μας, με το σύνθημα "διώξ' τους, πάρε άλλους και μείνε εσύ"». Αναφερόμενος στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, για τη δημιουργία κτιρίου, είπε πως «σ' αυτό ενέχεται ο κίνδυνος να εμπλακεί η Λυρική σε λογικές αγοράς, ανταλλαγών, δούναι - λαβείν, που θα υποβαθμίσουν την πολιτιστική προσφορά της».

Β.Κολοβός: «Δεν μπορεί να υπάρξει μοναχικός δρόμος»

Τη συμπαράσταση της ΠΟΘΑ υπογράμμισε ο πρόεδρός της, Βασίλης Κολοβός, τονίζοντας την ανάγκη κοινού, ενωτικού αγώνα για την υπεράσπιση της Λυρικής: «Μας καίει και μας πονάει το πρόβλημα της Λυρικής, που είναι εθνικής σημασίας. Οπως και η Εθνική Αμυνα, έτσι και ο Πολιτισμός δεν πρέπει να παραδοθεί στους ιδιώτες, δεν είναι εμπορεύσιμος. Θα είναι εθνική ντροπή ν' απαξιωθεί ή να κλείσει η ΕΛΣ, όχι μόνο γιατί θα μείνουν άνεργοι τόσοι καλλιτέχνες, αλλά γιατί θα πάψει να υπάρχει η μοναδική τέχνη που κάνετε». Υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μοναχικός δρόμος» και ότι «είναι μύθος η λογική "είμαι καλλιτέχνης - δε συμμετέχω στους αγώνες για τα λαϊκά προβλήματα"», ενώ σημείωσε ότι «δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται οι δύο στάσεις εργασίας των χορωδών».

Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της ΕΛΣ εκφράζει το ΚΚΕ, που έχει πρόσφατα καταθέσει Επερώτηση στη Βουλή για τον Πολιτισμό και για τα ζωτικά προβλήματα της Λυρικής. Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, η οποία δεν παρέστη λόγω έκτακτης υποχρέωσής της στη Βουλή, απέστειλε το μήνυμα συμπαράστασης. Ανακοινώσεις συμπαράστασης έστειλαν, επίσης, η ΓΣΕΕ, η Εταιρία Φίλων ΕΛΣ. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Α. Βαρούχας, ο αντιπρόεδρος του ΠΜΣ, Κ. Γεωργόπουλος και ο Β. Παρασκευόπουλος (μέλος ΔΣ ΠΜΣ), η γγ του ΕΕΤΕ, Ε. Μελά, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ