Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πληροφορική... διά πάσαν νόσον

Η προπαγάνδιση της άκριτης και μαζικής εισαγωγής της πληροφορικής στα σχολεία από το δημοτικό σε όλα τα μαθήματα, χωρίς καμία ουσιαστική μελέτη σχετικά με την ψυχοσωματική και κοινωνική σύνθεση και τις ανάγκες της κάθε ηλικίας, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της διημερίδας που διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, με θέμα: «Οι νέες τεχνολογίες στην κοινωνία και στον πολιτισμό».

Με την επίφαση της ανάγκης εισαγωγής των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, η διημερίδα εξελίχθηκε σε προβολή της θεωρίας της παγκοσμιοποίησης και της «κοινωνίας της πληροφορίας» σύμφωνα με τις ανάγκες των πολυεθνικών. Δεν έλειψαν και τα ιδεολογήματα περί ανταγωνιστικότητας, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και της ανάγκης «προσαρμογής» του συνδικαλιστικού κινήματος στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Η εισαγωγή της πληροφορικής από το δημοτικό σε όλα τα μαθήματα, ακόμα και τα θρησκευτικά, προβάλλεται ως απαίτηση της εποχής!

Μέσα από αυτό το εγχείρημα προωθείται η απαξίωση του ρόλου του παιδαγωγού, ενώ ταυτόχρονα οι μεγάλες πολυεθνικές που ελέγχουν την πληροφορική θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη από τα πακέτα λογισμικών προγραμμάτων για δεκάδες αντικείμενα, που θα προορίζονται για να... μορφώσουν τους νέους όπως οι ίδιες επιθυμούν και τα συμφέροντά τους προτάσσουν. (Βλέπε, εκπαιδεύσιμοι, καταρτίσιμοι, απασχολήσιμοι).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ